Välbesökt. Fiberbyggaren Gustav Ljungquist fick svara på många frågor från de cirka 100 personer som deltog vid informationsmötet i Edenberga.
Välbesökt. Fiberbyggaren Gustav Ljungquist fick svara på många frågor från de cirka 100 personer som deltog vid informationsmötet i Edenberga.

Ingen garanti för fiber före kopparstopp

Om ett år börjar kopparnätet monteras ner. Nu uppmanas folk på landsbygden att skynda sig att teckna sig för fiber.

ANNONS
|

–Vi behöver er hjälp och vi behöver den snabbt för att kunna parera den här nedläggningen av kopparnätet, sade Gustav Ljungquist från Bynet på fibermötet som hölls i bygdegården i Edenberga i tisdags.

Bynet är dotterbolag till IP Only, som tecknat avtal med Region Halland om att fiberisera den halländska landsbygden.

–Jag kan inte garantera att vi hinner innan Telia/Skanova drar pluggen för sina telestationer. Vi gör vårt yttersta för att hinna så gott vi kan, sade Gustav Ljungquist.

”När sätter ni i gång?” Det är den vanligaste frågan han brukar få.

ANNONS

– Vi behöver få in anslutningsavtal och markavtal innan vi kan sätta spaden i jorden. Vi måste hjälpas åt att sprida informationen. Alla här inne kan prata med fem grannar.

För att trycka på startknappen kräver Bynet att mellan 65 och 70 procent av fastigheterna inom ett område tecknar sig för fiber.

–Vi är uppe i 50 procent nu, så det finns inget tvivel om att det kommer att bli i det här området. I Skogaby har vi 30 procent, men där kom vi i gång senare.

Först ut är ”Våxtorp sydväst”, det vill säga området väster om väg 24 ner till kommungränsen i söder, E 6 i väster och Laholm i norr. Efter hand ska hela Laholms inland anslutas, område för område.

Ett hundratal personer kom till Solbacken för att få information och ställa frågor.

IT-chef Ove Bengtsson var tydlig med kommunens budskap:

–När fibertåget går så ska man vara med. Det blir inte billigare än de 19 900 kronor som det kostar nu.

ANNONS