Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ingen extern utredning av läckta personakter

Det blir ingen extern utredning av personakterna som läckte internt på kommunen. Debatten i fullmäktige blev hård och slutade med votering.

Laholmspartisten Bertil Johansson vill att huvuden ska rulla efter att sekretesskyddade uppgifter ur kommunanställdas personalakter spridits i ett av Laholms kommuns interna datornätverk.

I en motion kräver han att ansvariga tjänstemän på personalavdelningen stängs av och att politikerna i personalutskottet avsätts. Det fick han inget gehör för när frågan togs upp i kommunfullmäktige i går kväll.

Däremot fick han stöd från Sverigedemokraterna och exmoderaterna i Medborgerlig samling för sitt krav att en extern utredare ska gå till botten med händelsen. Det räckte dock inte längre än till att förslaget föll med röstsiffrorna 8–33.

– Det finns inget ont uppsåt, sade Erling Cronqvist (C), ordförande i personalutskottet, och framhöll att det som skett var ett misstag.

Kommunens ”värsta magplask”, ansåg Bertil Johansson och upprepade sina gamla anklagelser mot kommunens ledning om vänskapskorruption, tystnadskultur och mygel.

– De som utrett det här är de som själva varit delskyldiga. Som att låta en notorisk fortkörare sätta hastighetsgränserna, ansåg han.

Flera av hans meningsmotståndare från den styrande femklövern gick upp i talarstolen och markerade mot fula personangrepp och billiga politiska poänger.

– Du försöker misstänkliggöra. I motionen hänvisar du till maffiametoder. Det som hänt är att en tjänsteman av misstag har sparat det här i fel mapp, sade Thomas Jönsson (M).

Ärendet har JO-anmälts av Mikael Kahlin (MED) och av en före detta anställd.

MEST LÄST