Inga lodjur funna i årets inventering

I förra inventeringen hittades en bofast lodjurshona med unge i Laholm. I år har de inte synts till men kan ändå finnas kvar. En snöfattig vinter gör att spårarna tar till ny teknik.

ANNONS
|

Vinterns inventeringsperiod för att ta reda på hur många lodjurshonor som har fått ungar är slut. Den dåliga tillgången på snö, som framförallt fått ligga en tid, har gjort att kartläggningen i Halland under denna kalla årstid blivit lidande.

–Den här vintern har det inte varit bra förhållanden för att spåra på snö. Det har varit ett begränsat antal timmar som vi har kunnat göra något bra, säger Martin Broberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, och fortsätter:

–Vi har egentligen bara kvalitetssäkrat en föryngring hittills i Halland. Med kvalitetssäkrat innebär det att vi går efter regelboken och alla de krav som ställs på oss för att fastslå en godkänd föryngring, säger han.

ANNONS

Länsstyrelsens spårare har varit i Laholm för att leta efter den lodjurshona som konstaterades som bofast förra vintern. Då hade honan sällskap av en unge och skulle i teorin kunna ha en ny föryngring till denna vinter.

–Någon i Laholm har vi inte fått indikation på i vinter. Därmed är det inte sagt att hon inte finns där, men vi har inte kunnat hitta henne, säger Martin Broberg.

När snön lagt sig har det varit gott hopp för länsstyrelsens rovdjursspårare men snön har inte fått ligga länge nog, varken för djuren eller för spårarna.

–När det har kommit så har det legat i korta perioder och snabbt försvunnit. När det är så kort tid med snö då hinner inte de här djuren lägga så många kilometer med spårlöpor. När de traskat runt en dag ska vi sedan hitta den korta sträckan, med fler snödagar blir det inte lika svårt att hitta spår, säger Martin Broberg.

Med tuffare förutsättningar för att använda traditionell inventeringsteknik har länsstyrelsen tittat efter komplement och inför årets säsong köpt in 20 viltkameror. Kamerorna tar bilder eller filmar när något rör sig i blickfånget och skickar det vidare till en e-post.

–Vi har inte så bra snövintrar och provar oss fram med den nya tekniken och vi har börjat i liten skala. Det finns ingen lärobok precis utan vi får lära oss av erfarenheterna och använda dem mer systematiskt framöver, säger Martin Broberg.

ANNONS

Ingen av kamerorna har satts upp i Laholm. Länsstyrelsen har satsat på att sätta upp dem vid viltstigar där de av erfarenhet spårat lodjur vid ett flertal tillfällen. Dessutom har de försökt locka med några enkla saker, som en lastpall.

–Lodjur är nyfikna djur. Lastpallen fungerar bra för att locka dem, de har svårt att bara gå förbi. De går fram och inspekterar och doftmarkerar, vilket gör att den blir bättre med tiden, säger han och fortsätter:

–Doftar pallen intressant så tar de god tid på sig att stå och lukta ett tag. Är det då en hona som har ungar med sig, ju längre tid hon står där ju större chans är det att ungarna kommer in i bild så att vi kan räkna dem, säger han.

Än så länge har de bara fångat ensamma lodjur på bild. Men kamerorna har gjort en regelbundenhet i spårningsarbetet, de måste matas med nya batterier efter en tid. Innan har de haft jour på spårningsarbetet och kuskat ut när larmet gått.

–Vi åker ut nu efter den avslutade inventeringen också, framförallt till områden där vi inte haft kännedom om lodjur tidigare, säger han.

Användningen av kameror tror Martin Broberg kan öka framöver och han vill då också visa att metoden fungerar.

ANNONS

–Vi visar gärna för allmänhet och markägare att vi faktiskt får lodjur på bild. Vi vill också att markägarna samtycker på platser där vi vill ha kameror och vi kommer behöva ha fler sådana kontakter med markägare framöver, säger han.

Fakta: Lodjur

Lodjuret är etablerat i Halland och har en fast stam i länet. Förra inventeringens notering om en hona med unge i Laholm är den sydligaste föryngringen i Sverige i modern tid.

Statistiken på överlevnaden hos lodjursungar är inte god och de föds i maj–juni. Enligt Martin Broberg föds ungarna outvecklade och känsliga och det är hög dödlighet på ungar första sommaren. Mätningar visar att upp till hälften stryker med den första tiden.

Förra vintern konstaterades 3,5 föryngring i Halland, den halva delas med ett annat län då det bodde på gränsen. I år har bara en föryngring konstaterats i länet.

ANNONS