Humlan nära ett antagande

Detaljplanen för kvarteret Humlan är nu nära ett god­tagande. Med små bitar kvar att göra skickar miljö- och byggnadsnämnden vidare planen för att bli godkänd av kommunfullmäktige.

ANNONS
|

Kvarteret Humlan har genomgått en stor rad utredningar och kartläggningar för att komma så långt fram i detaljplaneärendet som det nu är. I kvarteret som gränsar till Östertullsgatan och Trädgårdsgatan finns en mängd byggnader som kommer från olika sekel men som alla vittnar om delar av stadens historia. Samtliga har gåtts igenom av Kulturmiljö Halland och dokumenterats.

Det är små enplanshus som dateras till före 1850 till en 1970-tals byggnad, som rymmer delar av socialförvaltningen och ritats av Svend Bøgh-Andersen.

Det har varit tal om att skydda en byggnadslänga som innehållit en skomakarverkstad från rivning.

–Kulturmiljö Halland har velat skydda byggnaden men den var i så pass dåligt skick att det inte är värt att bevara, säger Ove Bengtsson (C) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden (mbn).

ANNONS

Nämnden skickar nu vidare planen för ett antagande av kommunfullmäktige, även om det är några små bitar kvar.

–Det ska ha varit en mack utanför Stadshuset någon gång, prover togs nyligen av marken men svaren har inte kommit tillbaka än, säger Ove Bengtsson, och fortsätter:

–Visar det några värden som gör att det måste saneras, så ska det göras innan man beviljas bygglov, säger Ove Bengtsson.

I takt med att byggnader får extra skydd mot rivning kan fastighetsägare få ekonomisk ersättning, men ingen har gjort några anspråk på att få skadestånd.

ANNONS