HP 10 mars.
HP 10 mars.

Hotade döda på fyllan – får jobba med unga

Mannen som överföll en kvinna på Killhults countryfestival vill få ett mildare straff. Hans arbetsgivare, Laholms kommun, ser inget problem med att han fortsätter arbeta med ungdomar efter domen.

ANNONS
|

Den starkt berusade mannen hoppade mitt om natten in i en främmande kvinnas bil, tog ett armgrepp om hennes hals och beordrade:

”Kör för helvete annars dödar jag dig!”

Ett halvår efter händelsen förra sommaren dömdes mannen för misshandel och olaga hot. Straffet blev villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

Han måste också betala omfattande skadestånd till kvinnan och till en ordningsvakt som han hotade att mörda vid gripandet.

Vid rättegången i Halmstads tingsrätt hävdade mannen att han hade ”blackout” under kvällen och inte kunde minnas något av händelsen.

ANNONS

Men efter att domen föll för två veckor sedan har han bildat sig en klarare uppfattning, utifrån det vittnesmål som hans offer gav. Nu vill han slippa samhällstjänst och få skadeståndet sänkt.

Mannen hävdar att gärningen inte ska ses som ”ett kraftfullt våld mot hennes hals”, utan bara att han ”lagt en arm” om kvinnan. Han pekar bland annat på att hon inte beskrev greppet som ett struptag och att hon själv körde hem efteråt.

I ett överklagande till hovrätten hävdar mannen, genom sin försvarsadvokat, att tingsrätten fattat ”ett helt felaktigt beslut”, såväl när det gäller våldet som skadeståndet och straffet.

Han yrkar på att samhällstjänsten stryks, sänks eller omvandlas till böter.

Han vill också att gottgörelsen till kvinnan sänks med 6 500 kronor till 14 200 kronor. Skadeståndet till vakten, på 5 000 kronor, vill han att rätten ska slopa helt.

”Som ordningsvakt får han tåla vissa okvädingsord”, skriver mannens advokat.

Laholms kommun har som arbetsgivare bedömt att mannen inte utgör någon risk för att fortsätta arbeta med ungdomar. Han besökte countryfestivalen på sin fritid, i sällskap av en kollega.

ANNONS

– Vi har funderat över detta noga. Vi såg inte att det skulle ha några negativa effekter för ungdomarna, när vi tittade på den här personen och hans långa tjänst i kommunen, som har varit prickfri fram tills nu, säger mannens avdelningschef.

Han informerade själv arbetsgivaren dagen efter misshandeln, och har därefter fått samtalsstöd genom företagshälsovården.

–Det satte vi in direkt. Han har mått dåligt efter händelsen och är väldigt ångerfull. Han skäms över att ha försatt sig själv i den här situationen, säger avdelningschefen.

ANNONS