Hasslövsbor vill skapa medvind för cykelväg

Sex frågor till Rose-Marie Gustavsson, ordförande i Hasslövs byalag, som på torsdag ordnar en cykeldag för cykelvägen mellan Hasslöv och Östra Karup.

ANNONS
|

Varför en cykeldag?

– Vi har hållit på i över 30 år och jobbat för en cykelväg mellan Hasslöv och Östra Karup. Nu är det dags att göra något som uppmärksammas igen. Byarådet i Östra Karup och Byalaget i Hasslöv håller i det här tillsammans.

Ni väckte frågan första gången 1982. Vad är det som sätter käppar i hjulet?

–Det är ingen som riktigt bryr sig om cykelvägen. Problemet är att fyra olika parter ska vara överens, dels Trafikverket Väst och Syd, dels Laholms och Båstads kommun. För ett antal år sedan var vi där att alla fyra sade ”om de andra ställer upp gör vi det också”.

ANNONS

Nu vill ni sätta press på de lokala politikerna?

– I Laholm hade alla partier med det i sina partiprogram inför valet, men det har inte blivit något av det. Vi har bjudit in alla politiker i kommunen för att redovisa sina avsikter, men de verkar inte precis ha tid att komma på torsdag.

Läs också:Politikerna trycker på för cykelväg i Hasslöv

Laholm skyller på Båstad?

– Ja, de gör ju det. Kommunrådet Elisabet Babic (M) svarade direkt att kommunen jobbar med frågan, men att Båstad inte har detta på toppen av sin agenda.

Vad behövs för att ge cykelvägsbygget lite medvind?

– Det är 1750 meter som fattas och nu med stationen skulle det vara lätt för Hasslövsungdomar att pendla till utbildning och jobb var som helst. Ungdomar i Östra Karup behöver den för att komma till fotbollsplanen. Det är ju Trafikverkets väg, men med tanke på att det nu ska grävas ner fiber kunde man önska att någon tänkte till. Det storsatsas på Lugnarohögen som turistmål och cyklister gillar att träna i sluttningarna på åsen, så det skulle generera turism och pengar också.

Läs också:Hasslöv kuppade invigning av cykelbana

Vad händer på cykeldagen?

–Vi träffas på fotbollsplanen och cyklar till Östra Karup och tillbaka igen. Man får gärna ta med fikakorg. Vi kommer att vara tillräckligt många för att bilarna ska se oss och betongbilarna från Våxtorp kör inte på Kristi himmelsfärd.

ANNONS
ANNONS