Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Höghusplan tillbaka på åtta våningar

Åtta och sex våningar är tillbaka som huvudspår för höghusbygget på Klarabäck. Moderaterna och Socialdemokraterna kör över Centern, som vill sätta stopp vid sex. Men vem som har majoritet till slut är oklart.

Våningstalet har åkt jojo sedan Laholmshem för fem år sedan började planera för tvillingtornen på fastigheten Kobben 2, den gamla handskfabriken i Laholm.

Från början föreslogs två huskroppar med sex respektive åtta våningar. Grannarna krävde max två.

Förra året hyvlade miljö- och byggnadsnämnden efter samrådet bort två våningar från det högsta tornet. Planen som nu är ute på granskning innehåller två sexvåningshus.

Läs mer: Sexvåningshusen vidare trots protester

M har hela tiden velat bygga högre och har nu vunnit tillbaka S på sin sida.

– Vi kan inte prata ena stunden om att vi ska värna den goda åkermarken, och sedan inte våga bygga på höjden, säger kommunrådet Elisabet Babic (M).

– Vi vill ha fler lägenheter och ser inte att det stör, instämmer oppositionsrådet Kjell Henriksson (S).

Tillsammans röstade de ner Centerns kommunråd Erling Cronqvist när frågan i tisdags var uppe för yttrande i kommunstyrelsens ledningsutskott.

– Här har vi möjligheter att ha en söderport i Laholm. I förhållande till att man har haft en fabrik där innan, ser vi det som klart mer positivt att ha flerfamiljsfastighet, säger Kjell Henriksson.

Miljö- och byggnadsnämnden var inte enig när våningstalet sänktes. Där höll S med C om att hålla vid sex. Bara M ville ha åtta. SD och MP föreslog ett tak vid fem.

Läs mer: Politiker plockade bort två våningar

– Jag tror att det blir sex plus sex till slut, säger Erling Cronqvist (C).

Han konstaterar att M och S just nu saknar fyra röster för egen majoritet när detaljplanen till slut når kommunfullmäktige.

– Det är ju en väldig diskussion med grannar om skuggor, bilar, parkeringar och allting. Vi har tyckt att sex plus sex räcker. De kommer inte vara nöjda med det heller, men det är ett sätt att i alla fall gå något till mötes, säger Erling Cronqvist.

Elisabet Babic håller inte med:

– För dem som bor där tror jag inte att det spelar någon roll om det är sex eller åtta våningar. Det kommer i alla fall att bli skuggbildningar, säger hon.

Kulturmiljö Halland står på grannarnas sida och anser att det nya landmärket blir en så skarp kontrast till den närmaste omgivningen att det inverkar på riksintressena i innerstaden.

Läs mer: Planerna på två höghus engagerar

Klarabäck är fel ställe att värna om kulturmiljön, invänder Kjell Henriksson:

– Vi värnar om kulturen i centralorten, men det här ser inte jag som något speciellt unikt. Det blir höghus på andra sidan Ängelholmsvägen också, på gamla Shelltomten, om än inte lika fullt så högt, säger han.

Förutom silon och kyrkan lär Kobbenhyreshusen bli de högsta byggnaderna i Laholm och väl synliga från många håll, konstaterar länsstyrelsen i sin synpunkt.

”Gestaltningen borde därför vara särskilt viktig och eventuellt regleras i detaljplan”, fastslår myndigheten. 

Länsstyrelsen ser däremot ingen risk för skada på riksintressen, miljöpåverkan eller fara för hälsa och säkerhet.

MEST LÄST