HP 1 februari.
HP 1 februari.

Hästen behöver bara sadlas om till viss del

Länsstyrelsen kan nöja sig med att bara upphäva de mest problematiska delarna av Hästenplanen i Laholms centrum. Erbjudandet har skickats till kommunen och fastighetsägarna.

ANNONS
|

Bläcket hann knappt torka på kommunfullmäktiges beslut innan länsstyrelsen i februari kallade in den omstridda planen för överprövning.

Två av de tre hyreshus som S Påhlsson fastigheter AB vill bygga i det riksintressanta kvarteret mellan Stortorget och Trädgårdsgatan är för höga och dåligt anpassade till omgivningen, anser den statliga myndigheten.

Nu har länsstyrelsen ritat en röd linje runt dem på kartan. Den del av detaljplanen som ligger innanför linjen överväger myndigheten att upphäva.

– Det är den delen som länsstyrelsen bedömt utgör påtaglig skada. Det handlar i huvudsak om skala och volym, säger Hans Bergfast, länsantikvarie på Länsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Kvar blir fastigheterna utmed Stortorget och Östertullsgatan, där planen inte anses skada stadens kulturmiljö.

Den nya byggnaden på torget, som ska ersätta det blå leksaksbutikhuset, anser länsstyrelsen är okej sedan den fjärde och högsta våningen dragits in något och fasaden anpassats till husen runtomkring torget. Den i våningstal lika höga men betydligt längre huskroppen utmed Trädgårdsgatan gillar myndigheten däremot inte och samma sak gäller även femvåningshuset på innergården.

– Om det inte längre ska vara påtaglig skada på riksintresset så måste man vidta någon form av åtgärder som handlar om skala och volym, säger Hans Bergfast.

Enkelt uttryck måste ytterligare en våning hyvlas av och det planerade 60-talet bostäder bli något färre.

Länsstyrelsen och Laholms kommun har haft ett informellt möte, där kommunen talat om varför den inte tycker att planen ska upphävas. Behovet av centrumnära bostäder väger tungt i kommunens argumentation.

Nu har kommunen och fastighetsägarna i kvarteret fått tre veckor på sig att också lämna skriftliga synpunkter. Om kommunen inte går med på erbjudandet med den röda linjen kan hela planen komma att upphävas.

–Vi har ofta synpunkter, men det är sällan att det leder så här långt. Jag tror att det har gått flera år sedan förra gången länsstyrelsen gjorde så här, säger Cecilia Engström, länsarkitekt vid länsstyrelsen.

ANNONS

Trots att debatten om kvarteret Hästen rasat i många år har ingen privatperson överklagat planen. Det innebär att enbart kommunen eller fastighetsägarna har rätt att överklaga länsstyrelsens kommande beslut. Det ska i så fall göras direkt till regeringen.

ANNONS