Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Häktesrymmaren åtalas för nio brott

Den 19-åriga häktesrymmaren från södra Halland har nu åtalats vid Halmstads tingsrätt. Han är misstänkt för bland annat grovt häleri av lyxbilar och för skadegörelse på häktet i Halmstad.

19-åringen åtalas på nio punkter. Två av punkterna gäller grovt häleri, där 19-åringen har gjort inbrott i bostäder. Vid inbrotten stals bilnycklar och därefter bilar värda 370 000 och 258 000 kronor.

– Skulle han bli dömd för två grova häleribrott kan det ge fängelse i nio månader. Skulle tingsrätten bedöma att det inte är grovt så blir det ett lägre straff, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

De andra åtalspunkterna handlar om vapenbrott, bott mot lagen om elektronisk kommunikation, häleri, försök till bedrägeri, märkesförfalskning, förberedelse till stöld och skadegörelse.

19-åringen misstänks bland annat ha haft pepparspray och en elpistol hemma utan att ha rätt till det.

Han ska även ha anmält sin bil som stulen för att kunna få ut försäkringspengar och han misstänks också för att ha bytt registreringsskyltar på fordon.

Skadegörelsen gäller åverkan på häktet i Halmstad, då han lyckades rymma.

Han slog bland annat sönder ett fönster och enligt åtalet blev det skador på byggnaden för minst 15 000 kronor vid det tillfället.

19-åringen höll sig sedan gömd i drygt en månad, men han anmälde sig självmant hos polisen i Halmstad igen den 21 november i år.

– Det är inget brott i sig att rymma ur häktet, därför kan han inte åtalas för just den händelsen, säger Klas Lundgren.

19-åringen dömdes så sent som i juni i år för bland annat häleri. Han fick då skyddstillsyn och övervakning.

– Skyddstillsynen gäller i tre år, och övervakningstiden i ett år. Begår man brott under pågående skyddstillsyn får man inte skyddstillsyn igen.

– Jag skulle tro att han sannolikt kommer att dömas till någon form av fängelsestraff, säger Klas Lundgren.

Läs mer: Man rymde från häktet i Halmstad

MEST LÄST