Trasigt. Häktesfönstret gick sönder när 19-åringen rymde. Han måste ersätta skadorna.
Trasigt. Häktesfönstret gick sönder när 19-åringen rymde. Han måste ersätta skadorna.

Häktesrymling dömd till fängelse

Den 19-åring som i oktober rymde från häktet i Halmstad döms till sex månaders fängelse för bland annat grovt häleri och skadegörelse.

ANNONS
|

En stulen Audi S4 stod på en parkering i Våxtorp och polisen hade satt spaning på den.

En natt i oktober kom 19-åringen dit. Han stoppades och kontrollerades. Det visade sig då att han hade nyckeln till Audin i fickan.

19-åringen anhölls och häktades. Han misstänktes också för en rad andra brott. Men en tidig morgon i oktober rymde han från häktet.

Några veckor senare överlämnade han sig självmant till polisen och nu är såväl rättegång som dom avklarade.

19-åringen döms för grovt häleri i två fall, då han har befattat sig med stulna bilar. Dels den ovan nämnda Audin, dels en annan Audi som hittades i hans garage kort efter att den stulits.

ANNONS

Tingsrätten anser honom också skyldig till ett försök till försäkringsbedrägeri, då han påstått att hans egen bil – ytterligare en Audi – blivit stulen. I själva verket hade han själv suttit i bilen då den kördes i diket och skadades.

Han fälls också för innehav av pepparsprej, elpistol och störsändare.

Gällande rymningen är det inte straffbart att rymma. Däremot att ha sönder lås och fönster på häktet. Han fälls för skadegörelse och ska ersätta polismyndigheten med 22 600 kronor.

Ynglingen frias på flera åtalspunkter, som bland annat gällde falskskyltning av bil och förberedelse till stöld.

Straffet blir sex månaders fängelse. Åklagaren tyckte att han skulle sitta kvar i häkte tills domen vinner laga kraft, men tingsrätten släpper honom på fri fot.

ANNONS