Grannar kan samverka om cykelväg längs 24:an

Grannkommunen Örkelljunga är sugen på en cykelväg vid väg 24, som skär genom kommunen. I Laholm är Elisabet Babic (M) intresserad av att göra en gemensam uppvaktning till trafikverket för att förlänga sträckningen.

ANNONS
|

Moderaterna och Centern i Örkelljunga är överens om att de vill dra fram en ny gång- och cykelväg längs 24:an mot Laholm. I första skedet vill de att den går till upp till Tockarp, knappt två kilometer från kommungränsen till Laholm. Arbetet har de en förhoppning om att samordna redan vid fibernedläggningen på landsbygden i kommunen.

– Vi vill intensifiera arbetet att få till cykelvägar vid de statliga vägarna i Örkelljunga. Det är inte alltid så långa sträckor och med bättre cyklar och framförallt elcyklar så är det fullt möjligt att bo en bit utanför och ändå cykla dit man ska, säger Carina Zachau (M) kommunråd i Örkelljunga, och fortsätter:

ANNONS

– Man behöver inte vara lika beroende av bilen och så som det ser ut i dag är det trångt på väg 24 och det saknas en väggren och det är mycket tung trafik, så ska man ge sig ut att cykla där i dag måste man vara modig, säger Zachau.

Hon ser även att möjligheter för naturflanörer och turister att lättare ta sig runt och uppleva kommunen och landsbygden med en säkrare väg vid 24:an.

När parti- och kommunrådskollegan i Laholm, Elisabet Babic (M), hör talas om möjligheten att kunna knyta samman grannkommunerna bättre är hon inte sen att tända till på idén.

– Vi ska snabbt vara på den bollen också om Örkelljunga vill ha det här. Vi försöker arbeta med Båstad och göra gemensam sak om en cykelväg mellan Hasslöv och Östra Karup. Den delen ligger inte högst upp på vår prioriteringslista men vi har uppvaktat Båstad i frågan. Men vi måste jobba gemensamt och 24:an är angelägen för Laholm också, säger Elisabet Babic.

Frågan om en säkrare väg för cyklister på väg 24 i Laholm har ställts på sin spets efter dödsolyckan utanför Våxtorp häromåret.

– Vi har en cykelplan beslutad i kommunen men det handlar också om vad vi får från regionala medel till det, säger Babic.

ANNONS

Båda kommunråden är nu intresserade av att ta upp kontakten med varandra för en gemensam skrivelse till Trafikverket väst och syd. Men med arbetet att uppvakta en myndighet med olika avdelningar på två sidor av länsgränsen, med den ofärdiga cykelvägen mot Båstad färskt i minnet, verkar det vara trögare än att borra en tunnel genom åsen.

– Vi vet om att det är lite struligare när det handlar om två regioner i de statliga verken, jag blir lite less när det är så tungrott, säger Babic.

ANNONS