Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Räddningstjänsten åkte ut med tankbilar för att stoppa spridningen till resten av flishögen på sågverket. Bild: Stefan Bennhage/Kenny Hjälte, arkiv
Räddningstjänsten åkte ut med tankbilar för att stoppa spridningen till resten av flishögen på sågverket. Bild: Stefan Bennhage/Kenny Hjälte, arkiv

Glödbrand i flishög på sågverk

En mindre glödbrand bröt ut i en stor flishög i sågverket i Kårarp utanför Skogaby. Efter tre timmars släckningsarbete har räddningstjänsten nu lämnat platsen.

Larmet kom till räddningstjänsten vid 12-tiden på torsdagen.

– Det började som en rökutveckling i en mindre glödbrand i en stor flishög på anläggningen. Det småbrinner. Vi är där med ganska många enheter och mycket vatten, säger Peter Stened, inre befäl vid räddningstjänsten och Hallands integrerade larm och ledningscentral i Halmstad.

Brandkåren ryckte ut med enheter från Laholm och Knäred. 

– Det är tankbilar i första hand som behövs. Vi håller på, tillsammans med personal på plats, att dra ut flisen som brinner och vattenbegjuta så att vi inte få spridning till hela högen, säger Peter Stened.

Enligt räddningstjänsten fanns ingen spridningsrisk till själva byggnaden.

– Som jag uppfattar det är spridning vidare i högen den stora risken. Vi är fortfarande kvar på platsen, så får vi se hur länge det pågår, säger Peter Stened till HP vid halv två-tiden på eftermiddagen.

Någon gång efter klockan 15 kunde räddningstjänsten lämna platsen.

– Troligen har det startat med någon sorts självantändning. Fuktig flis som ligger i stora stackar har en tendens att bli ganska varm, säger Andreas Nilsson, räddningschef i Laholm.

Sågverkets ägare hade upptäckt rökutveckling på morgonen och tagit bort det som verkade brinna, men vid lunchtid tog det fart igen mer rejält.

– Det vi gjorde var att han lämpade väck med sina hjullastare och vi stod och spolade av det med vatten, säger Andreas Nilsson.

Flisen spreds ut på plana ytor på gården och borta vid golfklubben, för naturlig avkylning så att inte värmen skulle fortplanta sig.

– Förhoppningsvis har vi tagit bort det som kolat där inne i högen. Han kommer att hålla lite koll i natt och de närmaste dagarna, säger Andreas Nilsson.

MEST LÄST