Polisen lät undersöka den beslagtagna svampen, som var ofarlig strecknagelskivling. Mannen serverade sin kaffebrygd ur en bronsfärgad termos, efter att ha sökt efter giftsvampar på internet. Bild: Polisens förundersökningsprotokoll
Polisen lät undersöka den beslagtagna svampen, som var ofarlig strecknagelskivling. Mannen serverade sin kaffebrygd ur en bronsfärgad termos, efter att ha sökt efter giftsvampar på internet. Bild: Polisens förundersökningsprotokoll

Giftkokare ville döda för att få bättre vård

Giftkokaren på gruppboendet valde sina offer slumpmässigt. Han ville döda för att få bättre omsorg. Nu har han åtalats för mordförsök mot två personer.

ANNONS
|

Den 26-årige mannen bjöd en anställd och en av hans grannar på gruppboendet i Laholms kommun på kaffe uppblandat med svampar som han trodde var giftiga.

Personalen tackade nej, men en 31-årig man på boendet drack av kaffetermosens försåtliga innehåll.

Att mordförsöketmisslyckades berodde enligt åklagaren sannolikt på att svampen som 26-åringen använde inte var den giftiga flugsvamp som han trodde.

Den psykiskt sjuke mannen har suttit häktad på psykkliniken på Varbergs sjukhus sedan händelsen i början av juli. I förhör med polisen har hans motiv klarnat.

–Han ville döda människor. Dem han försökte döda var inte några han hade något särskilt agg till, som jag har förstått det, utan han var missnöjd med sin situation och ville bli mer omhändertagen, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

ANNONS

Mannen förbereddegiftdådet genom att söka med sin dator på internet. Där hittade han information och bilder på giftiga svampar. Sedan gick han ut i Stadsparken i Laholm och plockade svamp, som han finfördelade och blandade med kaffe och mjölk.

Efteråt berättade han om sitt tilltag för personalen.

– De undrade vad det var för svamp han plockade. Då gick han och visade det. Sådan svamp som han säger att han plockat har man bedömt är ingen giftig svamp, men den kan förväxlas med giftig svamp, säger Klas Lundgren.

Läs också:Bjöd på giftsvamp – erkänner mordförsök

En svampexpert har fastställt att parksvampen är en ofarlig strecknagelskivling. Svampen i drycken har inte gått att undersöka.

"Fara för brottets fullbordan har endast på grund av tillfälliga omständigheter varit utesluten", skriver åklagaren i den stämnings­­ansökan som lämnades in till Halmstads tingsrätt i går.

26-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt rättspsykiatern begick mannen gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Rättsmedicinalverket anser att mannenhar behov av psykiatrisk vård och att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet.

–Alternativen är att han antingen blir frikänd eller får rättspsykiatrisk vård, säger Klas Lundgren.

Rättegången hålls i Halmstads tingsrätt på torsdag i nästa vecka.

ANNONS
ANNONS