Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Laholmaren har erkänt mordförsök. Han kokade kaffe på, vad han trodde var, vit flugsvamp och bjöd på personal och en granne på gruppboendet i Laholms kommun. Bild: Stefan Berg/Åsa Lindqvist, arkiv
Laholmaren har erkänt mordförsök. Han kokade kaffe på, vad han trodde var, vit flugsvamp och bjöd på personal och en granne på gruppboendet i Laholms kommun. Bild: Stefan Berg/Åsa Lindqvist, arkiv

Giftkokare ska undersökas av rättspsyk

Mannen som sitter häktad för att ha försökt förgifta sin granne kokade kaffe på flugsvamp. Syftet var att bjuda personalen. Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk utredning.

Mannen är i 25-årsåldern och bor på ett gruppboende i Laholms kommun. Hans syfte var att döda. Det har han uppgett i både polisförhör och när han häktades i förra veckan.

Nu har fler detaljer kommit fram om vad som hände på hans boende 2 juli. Mannen ville bjuda personalen på eftermiddagskaffe. Personalen avböjde, då personen i fråga inte tycker om kaffe.

Senare samma dag bjöd mannen i stället en av sina grannar på kaffet. Efteråt berättade han för personalen att han hade plockat giftsvamp som han sköljt i vatten. Vattnet använde han till att brygga kaffet.

Mannen visade platsen där svampen plockades för personalen. Han trodde själv att det rörde sig om dödligt giftig vit flugsvamp.

Grannen som drack av kaffet har läkarundersökts och ska enligt uppgift må bra.

Dagen efter kaffebjudningen skrev kommunen en lex Sarah-rapport och anmälde saken till polisen. Mannen kallades till förhör hos polisen. Där erkände han mordförsök, vilket ledde till att han anhölls och häktades misstänkt på sannolika skäl, den högre graden.

Beslut togs också om att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Syftet är att se om han begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och om han var i stånd att förstå vad han gjorde.

Åtal ska vara väckt vid Halmstads tingsrätt senast 3 augusti.

MEST LÄST