Gårdsverk plockas ned efter klagomål

Ett litet vindkraftverk i trädgården började som en miljövänlig idé, men slutade med grannosämja och förbud från kommunen. Nu ska snurran i Vallberga plockas ned.

ANNONS
|

Små vindkraftverk av högsta kvalitet, hög verkningsgrad, tystgående och bygglovsfria. Så beskrev den svenska tillverkaren sina små vindkraftverk för hemmabruk. Ett par i Vallberga slog till. På förhand hade grannarna varit positiva, men när den nio meter höga masten restes i trädgården i höstas lät det annorlunda.

Framför allt lät det från vindsnurran, som brummade störande när det blåste mycket och dessutom kastade skuggor över grannarnas hus. Grannarna blev också oroliga för att tornet, som svajade betänkligt vid höga vindhastigheter, skulle falla över deras hus.

Verket är placerat bara cirka sex meter från tomtgränsen. Och det är ett av flera problem.

ANNONS

En placering från fastighetsgränsen som är mindre än kraftverkets höjd över marken kräver bygglov. Ägaren sökte bygglov i efterhand och kunde också tänka sig ändra placeringen.

Men av det blir det nu inget.

Miljökontoret inspekterade i våras verket på plats och konstaterade att så väl buller som skuggor och svajning kan vara störande för grannen. I juni beslutade miljökontoret av samma anledning att förbjuda fortsatt drift. Man avrådde också samhällsbyggnadskontoret från att bevilja bygglov.

Nu har ägarna dragit tillbaka ansökan och stängt av verket. De har också gett besked till kommunen att snurran kommer att plockas bort före 1 augusti.

ANNONS