Fortsatt kris för mjölkbönderna

1 juni sänker Arla mjölkpriset igen. Mjölkbönderna i kommunen är djupt bekymrade. – Det är en väldigt allvarlig situation. Vi får slimma och trimma så mycket det går, säger Lars-Inge Gunnarsson på Skottorps säteri.

ANNONS
|

Redan sommaren 2015 slog LRF larm om att flera mjölkbönder höll på att slås ut.

Då sänkte Arla priset till 2,60 kronor. Sedan dess har priset sjunkit ytterligare, och från och med 1 juni i år får bönderna 2,32 kronor litern. En historiskt låg siffra.

Enligt Arla handlar prissänkningarna om att det produceras mer mjölk i världen än vad som efterfrågas på marknaden. Tre mjölkproducenter i Laholms kommun är djupt oroade över utvecklingen. Stefan Sunnegård som driver en mjölkgård i Trälshult utanför Knäred är en av dem.

– Vi svenska bönder har strängare regler att följa än i många andra länder, och då undrar jag om den svenska regeringen vill att vi ska ha inhemsk mjölkproduktion i det här landet eller inte. Det här slår ut en hel näring, och ingen politiker verkar bry sig, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Vi pratade senast i går om att sluta, men vem vill köpa en mjölkgård i dag? Vi måste köpa foder och mat till oss själva, men annars får vi skjuta problemet framför oss, och hoppas på att utvecklingen vänder, säger han.

Lars-Inge Gunnarsson på Skottorps säteri är också bekymrad över situationen.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt. De som inte står med för stora investeringar och kan göra något annat, de väljer att sluta. Men för oss gäller det att hålla ut. Vi får slimma och trimma allt vad vi kan i väntan på att priset går upp igen, säger han.

Lars-Inge Gunnarsson anser också att det är svårt att konkurrera på en världsmarknad när svenska regler gör produktionen dyrare här.

–Svensk mjölkproduktion kommer inte att överleva på lång sikt, om vi ska konkurrera med världsmarknadspris. Konsumenten som går till Maxi hittar jättebra produkter till väldigt låga priser, och många konsumenter kanske måste välja med plånboken, säger han.

På kort sikt är han dock optimistisk. Han jämför med den kris som den svenska grisbranschen gick igenom för några år sedan.

– Det såg väldigt illa ut under några år. Men i dag får de grisproducenter som är kvar betalt för mervärdet som det innebär att producera svensk mat, säger han.

ANNONS

Ytterligare en av kommunens mjölkbönder, Roger Larsson på Vallängens gård, är djupt oroad över utvecklingen.

– Jag har misströstat mer än en gång. Framför allt när jag öppnar fakturorna. Foderpriserna och lönerna går upp, och mjölkpriset ner.

Också Roger Larsson är kritisk till att villkoren för produktionen är så olika.

– Jag hade besök av en grupp journalister från EU för en tid sedan. Det här med betessläpp, och att vi enligt lag måste släppa djuren på bete, det hade de aldrig hört talas om, säger han

ANNONS