Eftersökt. Kronofogden försökte delge M-politikern Mikael Kahlin en privat skuld i över hundra dagar. Bland annat vände man sig till Stadshsuet, där han arbetar. ”Det känner jag inte riktigt till” säger Kahlin till HP.
Eftersökt. Kronofogden försökte delge M-politikern Mikael Kahlin en privat skuld i över hundra dagar. Bland annat vände man sig till Stadshsuet, där han arbetar. ”Det känner jag inte riktigt till” säger Kahlin till HP.

Fogden jagade efter Kahlin i Stadshuset

I 111 dagar har Kronofogden jagat Mikael Kahlin (M) för att delge honom ett betalningsföreläggande. Efter flera besök i hans bostad vände sig fogden till Stadshuset, men fick inte tag på honom där heller.

ANNONS
|

M-politikern Mikael Kahlin är ordförande i socialnämnden i Laholm. Med en socialbudget på 453 miljoner kronor basar han över den gren av kommunen som hanterar störst andel av skattebetalarnas pengar.

Privat har han länge dragits med ekonomiska svårigheter. Han har utmätning på lönen för att betala av gamla skulder. Sedan ett år drar Kronofogden drygt 4 000 kronor i månaden direkt på politikerarvodet från kommunen.

I höstas drog Mikael Kahlin på sig en ny skuld. Kronofogden har sedan dess haft minst sagt svårt att få tag på honom.

Ett första föreläggande, med delgivningskvitto, skickades hem till Kahlin 27 september. Det blev obesvarat, trots påminnelse.

ANNONS

–Sedan har vi varit och sökt honom i bostaden tre gånger och lämnat avisering att vi har varit där, säger Lena Carlsson Atas, verksamhetsutvecklare vid delgivningsenheten på Kronofogden i Halmstad.

Men inte ett knyst från Kahlin.

Inför årsskiftet vidgades jaktmarkerna. 30 december vände sig Kronofogden direkt till kommunen för att få tag på M-politikern på hans arbetsplats i Stadshuset.

–Vi såg i våra system att han hade löneutmätning från Laholms kommun. Då tog vi för givet att han var anställd där. Då skickar vi alltid förfrågan för att höra när de jobbar och när de går att nå, säger Lena Carlsson Atas.

Kommunen ville inte hjälpa till.

– Upplysningsskyldigheten gäller bara arbetstagare. Den här personen är uppdragstagare och då finns ingen sådan skyldighet. De får leta rätt på andra sätt, säger kommunjuristen Bo Erlandsson.

Efteråt gick ett nytt delgivningsbrev hem till bostaden. Men trots alla försök lyckades fogden inte delge Mikael Kahlin förrän i går –111 dagar efter första försöket.

–Nu är han delgiven. Han hade sökts via telefon av en annan medarbetare inom myndigheten i ett annat ärende, säger Carlsson Atas.

Skulden gäller en räkning från Trafikförsäkringsföreningen. Belopp att betala: 1 854 kronor.

HP når Mikael Kahlin på telefon efter en timme. Han uppger att han inte kände till att Kronofogden sökte honom förrän i förra veckan.

ANNONS

    Mikael Kahlin. Lätt att nå, enligt honom själv. Bild: Jonatan Gernes/arkiv
Mikael Kahlin. Lätt att nå, enligt honom själv. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

– Jag har varit hemma, och jobbat. Dem känner jag nog inte riktigt fullt igen, säger Mikael Kahlin om alla delgivningsförsök och besök.

Har du hållit dig undan?

–Klart att jag inte har.

Han säger att pengaproblemen härrör från tiden före han blev aktiv politiker 2010, och håller på att rätas upp. Fakturan är nu reglerad, uppger han. Skulderna till staten, Kahlin har26 ärenden de senaste tre åren, är snart avbetade.

Ska man göra några kopplingar mellan hur du sköter din privata ekonomi och socialnämndens?

–Det är väl att nämndens sköts extremt mycket bättre. Det är två

väldigt skilda saker, säger Mikael Kahlin.

–Jag är inte slarvig så där, tycker jag inte generellt, men har hamnat i en snurr. Under förra året handlar det också om det psykiska måendet och hur mycket man orkar.

Moderaterna håller på att sparka ut honom ur partiet efter en misstroendeförklaring i somras.

–Jag tycker att det är tråkigt att han inte kan sköta sin privata ekonomi bättre, säger kommunrådet Elisabet Babic (M) och påpekar att M redan tydligt har tagit ställning till vad partiet tycker om Kahlins lämplighet som politiker.

ANNONS