Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Glada. Margareta Jonsson (L), Erling Cronqvist (C) och Elisabet Babic (M) är tre femtedelar av femklövern. De  är nöjda med 2018 års budgetförslag.
Glada. Margareta Jonsson (L), Erling Cronqvist (C) och Elisabet Babic (M) är tre femtedelar av femklövern. De  är nöjda med 2018 års budgetförslag.

Femklövern ”jädrigt nöjda” med budgeten

Laholm växer som aldrig förr. Något som de styrande politikerna haft för ögonen när de skulle sätta nästa års budget.

Kommunen nådde sin drömgräns 25 000 invånare långt tidigare än någon kunnat tro.

Svällandet frestar på. Inte minst eftersom befolkningstillväxten inte främst sker bland dem som är i arbetsför ålder.

Den styrande femklövern – M, C, MP, KD och L – har lagt en budget för 2018 utifrån detta. Det handlar om att pytsa ut mer pengar till kärnverksamheterna: förskola, skola, gymnasium, försörjningsstöd, omsorg och LSS.

– Det här är en budget helt inriktat på att möta ökade volymer och tillväxt, säger Centerpartiets kommunråd Erling Cronqvist.

”Inga extravaganser”, sammanfattade kommunens ekonomichef Ingemar Nilsson som deltog i gårdagens budgetpresentation.

– Kommunstyrelsen sade redan i våras att det var detta vi måste koncentrera oss på, konstaterar han.

Enligt budgetförslaget kommer 2018 att gå med vinst. Det ska bli 24 miljoner kronor över. Det är i så fall 1,8 procents överskott.

Kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) tycker att femklövern lyckats hålla i den kommunala ekonomin under mandatperioden.

– Vi har hört många gånger i fullmäktige att ”det blir värre 2017, det blir värre 2018”. Att ”vargen kommer”. Men vi har jobbat utifrån att vargen inte ska komma och det har inte krävts någon skattehöjning, säger Babic.
– Vi är jädrigt nöjda med den här budgeten, säger hon.

Erling Cronqvist tycker att det är en positiv budget.
– Jag är stolt över den, säger han, även om han medger att det är statsbidrag som gör att det till slut kan bli ett plus på sista raden.
– Men så är det i många kommuner, säger Cronqvist.

En sak som dock inte gillas är regeringens många riktade – ”öronmärkta” – statsbidrag. Inom femklövern anser man att de är svårarbetade och drar mycket administration.

– Man ska vara medveten om vilken arbetsbörda de medför, säger Elisabet Babic.

Lars Gustafsson (KD) anser att Laholm är på rätt väg.

– När mandatperioden började var jag bekymrad över ekonomin. Nu tycker jag att vi har fått grepp om det hela, säger han.

Margareta Jonsson (L) ser kommunen som välskött.
– Mycket fungerar bra. Undersökningar visar att ungdomar och även äldre trivs. Det som bekymrar är att vi inte når målen att alla kan läsa i årskurs tre och att för andelen behöriga till gymnasiet, säger hon.

Budgeten: Siffror

 

  • Femklöverns budgetförslag för 2018 omspänner 1,34 miljarder kronor. Det är 100 miljoner mer än i det förslag för 2017 som lades för exakt ett år sedan.
  • De två ekonomiska jättarna bland nämnderna är barn- och ungdomsnämnden och socialnämnden. De har driftsbudgetar på 468 respektive 483 miljoner kronor.
  • Utöver fördelningen av pengar till driften av den kommunala verksamheten finns i budgetförslaget en investeringsbudget som kommer att bli rekordstor 2018.
  • Investeringarna överstiger 200 miljoner kronor. Främsta anledningen är att utbyggnaden av Ängstorps reningsverk och omläggningen av avfallsystemet båda ska genomföras under 2018. 
MEST LÄST