Bättre förr. Företagarna Peter Wallgren, Jörgen Jönsson och Thomas Borggren vill se en återgång till hur det var när näringslivsenheten satt i rådhuset och Fredrik Swärdh var chef.
Bättre förr. Företagarna Peter Wallgren, Jörgen Jönsson och Thomas Borggren vill se en återgång till hur det var när näringslivsenheten satt i rådhuset och Fredrik Swärdh var chef.

Företagare ger sitt stöd åt Swärdh

”Stoppa denna fars.” Företrädare för näringslivet uttalar sitt starka stöd för Fredrik Swärdh och vill se honom återinsatt som näringslivschef. Nu uppmanar de kommunledningen att agera.

ANNONS
|

På torsdagen lämnade en grupp företagare in en skrivelse till de tre kommunråden och kommunchefen i Laholm.

”Vi uppmanar er att ni i kraft av era positioner omedelbart agerar och stoppar denna fars” skriver företagarna Peter Wallgren, Jörgen Jönsson och Thomas Borggren.

Läs även:Mtb-leden som gick åt skogen

–Stoppa den här processen som pågår mot Swärdh, ge honom förnyat förtroende, be honom om ursäkt för det som varit och sätt honom som näringslivschef igen. Det vore en bra början, men är kanske inte det mest troliga sceneriet. Mer troligt är ett utköp, säger Thomas Borggren.

Han liknar hanteringen av Fredrik Swärdh vid hur kommunen i somras kastade ut socialchefen Björn Jingblad.

ANNONS

–Jingbladhistorien rev upp sår i kommunen och solkade bilden av Laholm. Det var också en person som var enormt kompetent och fick ett starkt stöd från brukare och personal. Ett halvår efter att det lagt sig så får vi en ny historia, som i mångt och mycket är parallell.

”Vanhedrande” och ”fullständigt oacceptabelt” är ord företagarna använder om det som pågår.

– Laholms kommun har fått den ena utmärkelsen efter den andra och klättrat på rankningen. Det är Fredrik i huvudsak som har gjort det jobbet, sedan har andra stått och solat sig. Jävligt konstigt sätt att visa uppskattning, att man nu vill sparka honom. Det är för oss obegripligt, säger Thomas Borggren.

Redan före jul uppvaktade trion kommuntopparna och uttryckte sin oro för hur näringslivsarbetet sköts i Laholm efter omstöpning och avlövning.

Som underlag hade de en skrivelse som nio företagare skrev under 12 december, med samma starka stöd för Fredrik Swärdh. Den överlämnades formellt på papper i går.

En av mottagarna är Centerns kommunråd Erling Cronqvist.

– Det är deras åsikt och jag har inga kommentarer till det, säger han.

C-politikern uppger att ett eventuellt utköp av Fredrik Swärdh inte kommer att tas upp av politikerna i personalutskottwet, där han själv är ordförande.

ANNONS

– Jag har kollat detta med kommunjuristen i dag. Det här ligger på delegation. Däremot blir vi kanske informerade, men det är inte så att vi ska säga ja eller nej, säger Erling Cronqvist.

Oppositionsrådet Kjell Henriksson (S) tycker att den gången är fel.

– Jag tror att det kommer upp ändå, men vi väntar och ser resultatet av förhandlingen, säger han.

S-ledaren håller med i företagarnas kritik.

– Jag tycker att skrivelsen är bra. Jag ser ingen anledning att han inte ska ha jobbet kvar, men med tanke på hur det ser ut i dag är det nog ingen arbetsplats för honom ändå, säger Kjell Henriksson.

ANNONS