Smyger. Rovdjursstammarna inventeras årligen för att veta hur stora de är och var djuren finns, det görs med fördel när det ligger snö på marken så att det går att spåra djuret. På bilden ses ett lodjur som har fotograferats i hägn. Bild: Kenny Hjälte
Smyger. Rovdjursstammarna inventeras årligen för att veta hur stora de är och var djuren finns, det görs med fördel när det ligger snö på marken så att det går att spåra djuret. På bilden ses ett lodjur som har fotograferats i hägn. Bild: Kenny Hjälte

”För tidigt att tillåta licensjakt”

Jägarorganisationerna vill nu börja jaga djuren. Men länsstyrelsen säger åt jägarna att vila på hanen. I Halland ska man nu bestämma hur många lodjur som ska finnas i länet.

ANNONS
|

Viltförvaltningsdelegationen, som består av politiker, representanter från lantbruksnäringen och personer från friluftslivet, ska inför våren ha ett möte där de ska anta en förvaltningsplan för lodjuren och fastställa hur många lodjur det ska finnas i Halland.

–Det som i dag är beslutat om lodjuren är miniminivån. Det som ska fastställas är förvaltningsnivån och det riggar vi systemet för nu, säger Martin Broberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

De riktlinjer som finns för skötseln av rovdjuren säger att förvaltningsnivån ska ligga betydligt över miniminivån.

–Sedan får man bedriva jakt för att ligga på sin satta förvaltningsnivå. Vi har precis klättrat över miniminivån i Halland, som är tre föryngringar. Vi ska nu upp till nästa nivå, som delegationen beslutar om och var den landar vet vi inte än, säger Martin Broberg.

ANNONS

Nyligen har de båda jägarorganisationerna skickat skrivelser och förordat en lodjursjakt efter den senaste konstaterade ökningen.

Jägareförbundet lokalt menar på att det finns utrymme för att fälla fyra djur i Halland i år och hänvisar till att det är ett litet län och att man lyckats konstatera föryngringarna genom spårning trots snöfattiga vintrar, så tror de att det finns ett mörkertal.

Det södra förvaltningsområdet, där Halland är med, för att administrera lodjur är stort. Det består av åtta län, från Östergötland ner till Skåne. Det är Naturvårdsverket som delegerat rätten att besluta om jakten ut till länen.

Där kom länsstyrelserna gemensamt överens om att det inte ska bedrivas någon licensjakt under 2017.

På länsstyrelsen i Halland ställer man sig bakom beslutet och tycker att det är för tidigt med licensjakt efter att det varit ett bra föryngringsår. Ett utbrott med räv-skabb som går på lodjuren kan vara besvärligt för stammen i Halland eller ett år när många dör i trafiken.

– Vi har precis nått upp över miniminivån. Det kan hända att man kan bedriva jakt på lodjuren innan man når förvaltningsnivån det ska beslutas om. Vi räknar bara föryngringar, men det finns andra djur än honor och ungar i populationen, säger Martin Broberg och fortsätter:

ANNONS

–Sedan är det viktigt att det är den beslutade förvaltningsnivån man ska luta sig mot, miniminivån är bara teknisk som vi egentligen inte ska gå under, säger han.

För att få ett bra underlag till inventeringarna av lodjur i länet tar länsstyrelsen tacksamt emot rapporter från iakttagelser.

I Sverige var lodjuret nästan helt utrotat 1927, då arten fridlystes.

Lodjuren har en längd på runt 100 centimeter och väger 15–25 kg, där hanen är större än honan. Parning sker i mars–april och ungarna föds efter 70 dygn, i maj–juni.

Lohonorna föder oftast sin första kull när de är två eller tre år gamla. Hondjuren har ofta sina hemområden tätt inpå varifrån de fötts vilket gör att spridningen av lodjur går sakta.

ANNONS