Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Få turistföretag har lockats av fria kurser

Besöksnäringen i Laholm har chansen att kompetensutveckla personal gratis men få verkar ha insett möjligheten och Ulf Mattsson på kommunen är bekymrad över att anmälningarna inte rasat in än.

Åtta miljoner har beviljats till ett projekt för besöksnäringen i Halland. Under tre år ska det göras utbildningsinsatser anpassat efter individuella behoven som finns. 

– Det viktigaste är att man söker innan månadsskiftet för att kunna vara med på utbildningarna någon gång under de kommande tre åren, då går tidpunken att söka ut, säger Ulf Mattsson, chef för kultur- och utvecklingsverksamheten.

Utbildningen kan vara inriktad på språk, ekonomi, affärsutveckling, digitala medier och andra ämnen som är nyttiga för de 350 företag i Laholm som ingår i besöksnäringen. Enda kravet är att personalen ska genomgå en värdskapsutbildning på nätet som tar en timme i anspråk.

Kommunen har aktivt ringt upp runt 30 företag i kommunen för att saluföra idén men än då länge har bara fem nappat. 

– Det bekymrar mig att inte fler hoppat på än. De enkäter vi haft ute bland företagen har visat att vi har enorma behov av kompetent personal, både att hitta nya och utbilda befintlig. När möjligheten nu finns förstår jag inte hur någon kan tveka, säger Ulf Mattsson.

De flest anmälda från Laholms kommun är från Vallåsen, där platschefen Jesper Malmqvist anmält 300 personer för kompetensutveckling. 

– Det är så många säsongsanställda som vi har på Vallåsen under de här kommande tre åren. Det är världens chans att satsa på den fasta personal man har och utveckla den säsongspersonal man har tillfälligt, säger Jesper Malmqvist, som dessutom är sammankallande i Offensiva Laholms turist- och kulturråd.

Han har positiva erfarenheter från liknande projekt inom Branäs-koncernen och vill att alla får chansen att hoppa på projektet som ska ha plats för 2 400 personer i Halland.

– Det har varit ett väldigt lyft när man har kunnat köra ett liknande projekt på våra systeranläggningar. Men även för små verksamheter är det ett bra tillfälle då man själv bara behöver stå för kostnaden för arbetstiden, säger Jesper Malmqvist.

MEST LÄST