Ett nummer av Illustrerad vetenskap och en glaskaraff stal männen på Stadshotellet i Laholm. Den stulna klockan, som ägaren – en polis – fått för nit och redlighet i statens tjänst, lämnade de in på pantbanken i Halmstad. Bild: Polisens förundersökningsprotokoll
Ett nummer av Illustrerad vetenskap och en glaskaraff stal männen på Stadshotellet i Laholm. Den stulna klockan, som ägaren – en polis – fått för nit och redlighet i statens tjänst, lämnade de in på pantbanken i Halmstad. Bild: Polisens förundersökningsprotokoll

Fängelse för stölden mot 97-årig dam

Tjuven som togs på bar gärning hemma hos en 97-årig kvinna i Gamleby, Laholm, har dömts till ett och ett halvt års fängelse för grov stöld. Hans kumpan som höll vakt utanför frias.

ANNONS
|

På tisdagen föll domen i det uppmärksammade målet. Åklagaren ville få männen fällda för rån respektive grov stöld, men Halmstads tingsrätt valde en mildare linje.

5 april var de två vännerna, nu 48 respektive 61 år gamla, i Laholm och drack sig fulla. De var så berusade att de nekades att komma in på restaurangerna vid torget i Laholm.

De gick då till Stadshotellet, tog en hotellnyckel i receptionen och satte sig på ett rum och drack sprit.

När de druckit upp sina två medhavda flaskor drog de vidare, med en glaskaraff, en tidskrift och lite andra saker från hotellet på sig, och hamnade utanför ett bostadshus i Gamleby.

ANNONS

48-åringen tog initiativ till att smyga sig in via trädgården för att ”titta om där fanns sprit”. 61-åringen stannade utanför och höll vakt.

I huset hade den 97-åriga damen precis gjort sig iordning för kvällen. När hon försökte komma ut från toaletten var det något som tog emot och hon såg en skugga utanför sovrumsdörren.

Plötsligt stod hon öga mot öga med en okänd man.

”Vem är du? Vad gör du här?” ropade den förskräckta 97-åringen, som bara några veckor tidigare haft tjuvbesök i hemmet.

När hon ville larma med sitt trygghetslarm tog mannen tag i hennes arm, precis där hon hade ett bandage efter en fallolycka någon vecka tidigare. Han vred om och tryckte till. Ett sår började blöda.

Precis då kom hennes granne inrusande från altanen. Han hade sett männen smyga in i 97-åringens trädgård och följt efter.

Grannen slet damens plånbok ur 48-åringens hand och jagade båda tjuvarna på flykten. De greps senare av polisen vid kraftverksdammen, med 97-åringens smycken, kamera och Stadshotellets karaff i fickorna.

Under rättegången erkände 48-åringen det mesta, utom att han använt våld. Men tingsrätten tycker att 97-åringen och grannen lämnat mer trovärdiga och tillförlitliga uppgifter på den punkten.

61-åringen förnekade inblandning. Rätten anser att det är bevisat att hans uppgift var att hålla vakt. Men eftersom han inte kunde veta att hans medbrottsling skulle stjäla annat än alkohol frias han för stölden hos damen.

ANNONS

Däremot fälls båda två för stölden på hotellet. Duon, som dras med missbruksproblem och hemlöshet, döms också för häleri och bedrägeri i samband med att de pantsatte en klocka som stulits från en bostad i Halmstad. 48-åringen åker också dit för misshandel och ofredande av en man i Laholm, samt en mobilstöld i Halmstad.

48-åringen har åkt in och ut ur fängelset de senaste åren. Han får nu ett nytt straff på 1,5 år. Han ska också betala 10 400 kronor i skadestånd till den gamla damen.

61-åringen klarar sig undan med skyddstillsyn.

Ingen av dem har visat intresse för att få hjälp mot sitt missbruk.

ANNONS