Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Plattform. Staten bidrar totalt med strax över en miljon kronor till naturvårdsprojektet vid Krokån. Nu ska projektet ros i hamn. Bild: Henrik Williamsson/arkiv
Plattform. Staten bidrar totalt med strax över en miljon kronor till naturvårdsprojektet vid Krokån. Nu ska projektet ros i hamn. Bild: Henrik Williamsson/arkiv

Extra bidrag ska få slingan att nå runt

Bron skulle kosta en miljon, men landade på 1,8. Slutnotan för hela Krokåprojektet har fördubblats och pekar mot 3,5 miljoner kronor. Nu skjuter länsstyrelsen till mer pengar för att slingan ska bli färdig.

Många som har besökt hängbron, utsiktsplattformen och den tillgänglighetsanpassade slingan i Knäred är överens om att det har blivit väldigt bra.

Men det har också blivit väldigt dyrt. En upphandling som inte följde reglerna, ett brofäste som saknade berggrund, ett trädäck som blev stort som en dansbana är några saker som gått snett på vägen.

Trots att landshövdingen invigde bron redan i våras är allting inte klart. Pengarna har inte räckt till, trots kraftigt utökade ramar, ideella insatser och frivilliga bidrag från privatpersoner i Knäred.

1 juni ansökte kommunen om att få ökat bidrag. Nu har länsstyrelsen beviljat ytterligare 200 000 kronor i statliga medel för att Lona-projektet ska gå i land.

– Vi ska slutföra det som vi hade ambition att göra, det vill säga få det till en slinga. Vi ska fortsätta att funktionsanpassa den biten som vi inte har gjort ännu, säger projektledaren Margareta Lindgren.

Träd ska tas bort och några hundra meter grusad gångstig skapas. Dessutom behöver skyltning och utmärkning av leder kompletteras.

– Vi räknar med att pengarna går åt till detta. Vi har redan gått minus så här långt, säger Margareta Lindgren.

Kostnaderna är inte färdigräknade, men siffrorna pekar mot en slutnota på mellan 3,4 och 3,6 miljoner kronor. Det är dubbelt så mycket som budgeten från början på 1,7 miljoner kronor.

Kommunens underskott är, efter utökade budgetramar, cirka 150 000 kronor.

– Det hade vi kanske fått svälja, men då hade vi inte kunnat göra det färdigt. Det kan vi nu, säger Margareta Lindgren och fortsätter: 

– Det har blivit en fördyring men det har också blivit mycket bättre än vi planerade från början. Vi tänkte till exempel ett vanligt dass, nu har vi en fin toalettbyggnad med vatten och el.

Projektet pågår året ut. Redan nu nyttjas naturområdet flitigt av besökare från när och fjärran.

– Det är inte klokt så mycket folk där är. Det är upptaget i grillarna alltid. Extra roligt är att så många med permobil, rullstol och barnvagn ger sig dit, säger Margareta Lindgren.

Knäredsborna fortsätter dessutom att samla in pengar.

– Där är mer att förbättra på slingan. Man vill ha en flaggstång, man vill ha en vattentappkran för cyklister som inte kan fylla sina flaskor i handfatet. Sådana grejor tillkommer hela tiden, säger Margareta Lindgren.

MEST LÄST