Ryska. Nadja Axelsson, modersmålslärare i ryska, läser sagan om rovan för Parkskolans F-klass när de besökte biblioteket i går under modersmålsveckan.
Ryska. Nadja Axelsson, modersmålslärare i ryska, läser sagan om rovan för Parkskolans F-klass när de besökte biblioteket i går under modersmålsveckan.

En vecka med många språk i skolan

Den internationella modersmålsdagen infaller i nästa vecka, mitt under sportlovet. Men för att alla skolor ska kunna ta del av den anordnade Laholm redan nu en hel modersmålsvecka.

ANNONS
|

Många elever i kommunen har lärt sig nya ord, på andra språk, i veckan. På flera skolor har det lästs sagor på flera olika språk, en aktivitet som i går också arrangerades på Stadsbiblioteket där elever fick lyssna på samma saga på polska, ryska och svenska.

–Vi vill att barnen ska få reflektera över skillnader och likheter i de olika språken och efter de olika stationerna får de också rita och måla sina intryck, säger Monica Fransson, skoladministratör på enheten för flerspråkighet och integration.

–Vi pratar med barnen om vad modersmål är för något. Kan man sitt modersmål kan man lättare lära sig svenska och andra språk, säger Monica Fransson.

ANNONS

I en del av biblioteket samlades Parkskolans F-klass för att lyssna på när Nadja Axelsson, modersmålslärare i ryska, skulle läsa en saga för dem.

Med hjälp av utklippta sagofigurer fick barnen veta vad gubbe, gumma och hund hette på ryska och skulle hjälpa till att hålla upp figurerna när de återkom i berättelsen.

–Det är meningen att de ska få höra något annorlunda. Det blir en inblick i hur barn som kommer från andra länder kan ha det när de inte förstår språket. Sagan handlar om en rova och hur alla tillsammans måste hjälpas åt för att kunna lyckas, säger Nadja Axelsson.

Flera av veckans programpunkter gick snabbt åt och det fick sättas in fler biovisningar än vad som var tänkt från början.

ANNONS