Domstol kan försena silobygge med ett år

Trots att kommunen svängt och sagt ja sätter mark- och miljödomstolen sig på tvären för Vallberga lantmäns sex nya silotorn. Bygget riskerar att försenas ytterligare.

ANNONS
|

Det har blivit en snurrig och utdragen historia.

I fjol våras anmälde Vallberga lantmän till miljö- och byggnadsnämnden i Laholm att de tänker bygga till sex nya silotorn vid foderfabriken i Hov.

Kommunen gav besked att det minsann inte bara var att bygga. Det krävs ett nytt miljötillstånd för utökning av foderfabriken. Vallberga överklagade till länsstyrelsen.

–Enbart lagring av spannmål kräver inte tillstånd och produktionen på foderfabriken kommer inte överstiga det som vi redan har tillstånd för, säger Lars Johansson, vd på Vallberga lantmän.

Men Länsstyrelsen tyckte också att det behövdes nytt tillstånd. Det berodde helt på att silorna och foderfabriken formellt hamnade på två olika fastigheter - även om de låg i direkt anslutning.

ANNONS

Vallberga lantmän fick därefter igenom en fastighetsreglering och gick samtidigt vidare med saken till mark- och miljödomstolden i Vänersborg. Miljö- och byggnadsnämnden i Laholm meddelade nu också domstolen att det nu var grönt från kommunen sida.

Så då var väl saken ur världen?

Men icke. Trots att båda parter är överens håller domstolen fast vid den gamla fastighetsgränsen och att det krävs nytt tillstånd.

–Det känns ju inte alls roligt, säger vd:n som nu ser framför sig en ytterligare försening i projektet.

–Ska vi söka tillstånd är det en process som tar tid. För att kunna bygga till skörd 2016 hade vi behövt komma igång i höst. Nu får vi slita på vägarna och miljön ytterligare ett år, säger Lars Johansson.

I väntan på de nya lagringsmöjligheterna transporteras spannmål med lastbil mellan foderfabriken och inhyrda lager i Falkenberg och Halmstad.

Hårdnackat anser domstolen att nuvarande tillstånd gäller den ursprungliga fastigheten. Senare fastighetsregleringar ändrar inte på det.

En av ledamöterna - en teknisk expert - har fört till protokollet att han har en annan åsikt. Han menar att fastighetsbeteckningar är inget att stirra sig blind på. Närheten mellan fabrik och de nya silorna är det viktiga och då krävs inget nytt tillstånd, anser han.

ANNONS
ANNONS