Förtätning. Länsstyrelsen är kritisk men från talarstolen påpekades att myndigheten inte är enig om detaljplanen för kvarteret Hästen.
Förtätning. Länsstyrelsen är kritisk men från talarstolen påpekades att myndigheten inte är enig om detaljplanen för kvarteret Hästen.

Detaljplan för Hästen vann politikernas ja

Det var full galopp i talarstolen när detaljplanen för kvarteret Hästen diskuterades av politikerna i kommunfullmäktige under tisdagskvällen. Efter votering vann kommunstyrelsens förslag om antagande.

ANNONS
|

Tisdagskvällens stora punkt för kommunfullmäktige var detaljplanen för kvarteret Hästen. Ärendet har levt länge och Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, inledde med en tillbakablick.

– Denna detaljplan har tagit en travande väg som varit slingrig, uppslitande och med höga hinder. Vi fick uppdraget 2011, för sex år sedan, för att tillskapa 60 lägenheter i kvarteret och det har tagit ganska lång tid, säger Ove Bengtsson och fortsätter:

–Det är ett känsligt område, det vet vi, och det finns ett riksintresse för kulturmiljön. Länsstyrelsen gillade inte riktigt planerna från början men vi behöver förtäta Laholm och få fler som flyttar in till staden.

ANNONS

Under arbetets gång har synpunkter kommit på höjden och förslaget att plocka ned två våningar stannade med ett plan bort.

I debatten tog också Elisabet Babic (M) till orda och förordade ett antagande av planen.

–Det är trevligt med en lokal entreprenör som vill bidra till de mål som vi satt upp. Men det här blir en fråga vad staten vill att en kommun ska göra. Staten vill bevara riksintressen och uppmanar till bostadsbyggande. Jag tycker att detta är ett smakfullt förslag där de båda möts, säger Elisabet Babic.

En som inte sällade sig till hyllningskören var Laholmspartiets Bertil Johansson.

–Den här staden har fått vara i fred från alla grävskopor som härjade på 1960-talet. Vi har ett arv att bevara, som vi ska vara rädda om och vara stolta över, sade Bertil Johansson, som yrkade avslag på hela detaljplanen.

Per Asklund (SPI) tog upp aktionsgruppen ”Rädda Laholm” och Lars M Anderssons förslag som ett eget yrkande om återremiss.

– Det är klart att det är kul med lokala entreprenörer och jag förstår att man behöver volym för att det ska gå ihop sig. Men det är nog bättre om en offentlig byggare som kan ta annan hänsyn kunde bygga på kvarteret Hästen. Småskalighet och kulturhistoria är Laholms varumärke, smäller vi upp ett stort hus vid torget förstör vi det här varumärket för att framtid, säger Per Asklund.

ANNONS

Ett yrkande som Lena Angviken (MP) och Ingmar Rundberg (SD) också yrkade bifall till.

Men de som ville hålla igen i tyglarna vann inte tillräckligt med röster.

Förslaget att godta fick 28 röster medan återremissen från Per Asklund samlade 10 röster. Samtidigt avstod två ledamöter från att rösta.

ANNONS