Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/8
ANNONS ▼

Country är både musik och en livsstil

Den lilla byn Killhult utanför Hishult levde upp i helgen med folk som strömmade dit för att slå läger och frossa i countrymusik.

I år firade Killhults countryfestival 15- årsjubileum och arrangören HC Johansson slog på stort. Nashvilleprofilen Charlie McCoy är just nu ute på en Europaturné och stannade till i Killhult för ett framträdande.
– Det är en jättegrej för oss, han är en legend i countrysammanhang, säger HC Johansson. 


Festivalen började i fredags och i lördags gjorde HP ett besök på festivalområdet strax innan det var dags för countrybanden att äntra de två scenerna.
Campingen som ligger i anslutning till festivalplatsen var i det närmaste fullbelagd med husvagnar, husbilar och tält. Lite småregn i luften gjorde att de flesta campare höll sig under tak för att förereda sig inför kvällen.


Från ett förtält hörs prat och skratt. Där sitter Inger och Tomas Barkman från Nyköping tillsammans med dottern Linda Hallberg och svärsonen Jonas från Halmstad. 
– Festivalen är min 70-årspresent från familjen. Jag älskar country, säger Inger Barkman och visar upp en glittrig kjol som hon ska vara klädd i under kvällen och, förstås, en cowboyhatt. 
– Vi har tolv hattar hemma som alla är köpta i USA, säger hon.
Kenneth Önnemyr från Kristianstad är producent av countrymusik och har sålt LP-skivor och CD-skivor på festivalen varje år. Han hävdar att countrymusiken är grunden till svensk dansmusik.
– Bara texten är utbytt, i stället för hästar och rancher sjunger dansbanden om kärlek och smärta. Musiken är taktfast och lätt att röra sig till, säger han.


Bosse Westerblad från Höör sköter grillen inför helgens försäljning av barbeque, fläskkött med potatissallad. 
– Jag räknar med att det går åt 10-12 grisar, säger han och vänder på stekarna.


HC Johansson är nöjd med festivalen och tror att antalet besökare hamnar någonstans kring 1 500 personer. I år var 15 musikgrupper engagerade varav två från USA, två från Danmark och resten från Sverige. Han håller säkerheten på området högt med tio vakter från ett väktarbolag. 
Nästa år blir det festival igen men i en lite annorlunda tappning. 
– Vi har bildat en musikförening som kommer att vara arrangör framöver. Alla som vill in måste bli medlemmar. Det verkar inte bli några problem för närmare 1 500 har tecknat sig redan. Vi kommer också att dra ned på antalet spelgrupper eftersom programmet är lite väl tight i år, säger han.

MEST LÄST