Christer Borg: ”Älvräddarna står helt fristående”

Älvräddarna framhåller att föreningen står oberoende från alla myndigheter. Advokatfiskal Nils Leine på Kammarkollegiet företräder inte föreningen bara för att han är medlem.

ANNONS
|

–Han företräder inte oss på något vis. Det gör man absolut inte om man är medlem. Det är styrelsen och i första hand jag som ordförande som företräder föreningen, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Uttalandet görs efter att kraftverksägare anklagat Nils Leine för jäv. Som HP berättat är han företrädare för Kammarkollegiet i vattenkraftsfrågor och samtidigt medlem i en rad intresseföreningar som är motståndare till vattenkraft.

Nonsens, anser Christer Borg.

– Det drivs en agenda från de här småskaliga mupparna, som jag tycker att de är, att svartmåla oss och myndigheter, helt utan fog.

ANNONS

Älvräddarna uppvaktar många myndigheter för att utöva lobbyarbete, men det sker inget otillbörligt samarbete, understryker han.

– För vår del, precis som för Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Greenpeace och vilken miljöorganisation som helst, är det jätteviktigt att vi står fristående från alla myndigheter, säger Christer Borg.

I frågan om Gränshuskvarn i Smedjeån, och övriga små kraftverk i Halland som nu måste söka tillstånd för att få finnas kvar, är Älvräddarnas uppfattning klar:

–Vi tycker att småskalig vattenkraft är av ondo. Det tillför så lite plus i form av förnyelsebar energi. Det är bättre att de inte är alls, tycker vi, för då återskapar man habitat, lekområden och kallt vatten, säger Christer Borg.

ANNONS