Polisen utreder vållande till kroppsskada efter att en lösspringande hund gick till anfall. Bild: Kenny Hjälte, HP/Daniel Zdolsek, TT
Polisen utreder vållande till kroppsskada efter att en lösspringande hund gick till anfall. Bild: Kenny Hjälte, HP/Daniel Zdolsek, TT

Chihuahua dog efter attack från lös hund

Två hundar har gått till angrepp på Timjangången i Laholm. En man blev biten och nedbrottad av en lös hund i helgen. Två dagar senare bet hans egen hund en chihuahua – som fick avlivas.

ANNONS
|

”Lös hund till angrepp i bostadsområde” och ”Hund till veterinär efter hundöverfall” är ett par rubriker om hundattacker på Timjangången det senaste dryga halvåret.

Nu har polisen fått två nya fall att utreda. Den här gången med allvarliga följder.

Det första angreppet inträffade i lördags förmiddag. En man i 30-årsåldern blev anfallen av en lösspringande hund precis utanför bostaden.

Hunden, en stor blandras, svart päls och kraftigt byggd, hoppade på mannen, bet honom i ansiktet och brottade ned honom på marken.

– Det blev en brottningsmatch med hunden. Han hamnade på marken och blev biten lite här och där, säger Björn Astell vid Laholmspolisen.

ANNONS

Efter en stund ropade någon på hunden. Då sprang den därifrån. Mannens fru blev vittne till händelsen.

Han fick uppsöka både vårdcentral och akuten för att se över skadorna och få en spruta. Polisen utreder ärendet som vållande till kroppsskada och brott mot tillsynslagen.

I måndags kväll, vid niotiden, var två personer ute och gick med sin hund på cykelbanan vid Timjangången när en lösspringande, kamphundsliknande hund gick till angrepp.

Den 17-åriga flickan som rastade sin hund blev biten i handen och hennes chihuahua blev så allvarligt skadad att den fick åka på djursjukhus, där den avlivades.

– Hunden som gick till angrepp omhändertogs av polisen. Den har varit i gång tidigare, säger Björn Astell.

Den omhändertagna hunden tillhör paret som drabbades av hundattacken i lördags.

– En hundägare har strikt ansvar för sin hund. De skador som en hund orsakar är hundägaren skyldig att stå för, säger Björn Astell och fortsätter:

– Bristande tillsyn är inget brott mot lagen första gången. Händer det igen, efter att ägarna fått ett föreläggande, kan de bli bötfällda.

För hunden finns det flera olika möjliga konsekvenser. Till exempel koppeltvång, munkorg eller omplacering. Om den bedöms vara sjuk kan polisen besluta att den ska avlivas.

ANNONS

Det gäller även den svarta blandrasen.

–Man får göra en undersökning på den och göra en bedömning om den ska vara kvar i livet eller inte, säger Björn Astell.

ANNONS