Sliten. Bun konstaterar att det inte är uppenbart varför kostnaden för renoveringen springer iväg från 40 till 87 miljoner.
Sliten. Bun konstaterar att det inte är uppenbart varför kostnaden för renoveringen springer iväg från 40 till 87 miljoner.

Bun vill renovera för 87 miljoner

Barn- och ungdomsnämnden (bun) har nu yttrat sig om ombyggnaden av Lagaholmsskolan. Skrivelsen innehåller ett visst knorrande om prislappen på 87 miljoner kronor men nämnden poängterar att lokalerna behövs.

ANNONS
|

Renoveringen av Lagaholmsskolan kan starta i februari nästa år men då behövs ett positivt besked från politikerna i fullmäktige. Nu har bun fått yttra sig om förstudien som visar att renoveringskostnaden hamnar på 87 miljoner kronor i stället för de beräkningarna som gjordes för två år sedan som visade en slutsumma på drygt 40 miljoner.

Per Jangen är utbildningschef som satt samman yttrandet bun nu skickat till kommunstyrelsen.

–En ökad kostnad på nästan 45 miljoner är en ganska stor skillnad, vi vet inte vad det beror på och det framgår inte av underlaget. Men det är ett omfattande arbete som inte är uppställt i detalj. Frågan ställs inte till oss om kostnaden, vi kan bara konstatera det, säger Per Jangen.

ANNONS

Ombyggnaden ska göra Lagaholmsskolan till en modern 7–9 skola med särskola. Den är sliten som den är och har problem med inomhusmiljön.

–Om vi inte får den här om- och tillbyggnaden kommer inte särskolan kunna flytta. Samtidigt är det nödvändiga arbeten som måste göras, taket läcker och att bara renovera för 12–15 miljoner löser inte de problemen med innemiljön som finns, säger Maria Bronelius (C), ordförande i bun.

Den som tänker att förnyelsen av skolan hamnar på en kolossal summa och tycker att en nybyggd skola skulle vara ett alternativ så är det funderingar som inte bun välkomnar.

–Vi har många byggprojekt i gång och det blir problematiskt om konkreta renoveringar ska ställas om till långa diskussioner om att det vore bättre att bygga nytt, vilket tar tio år. Vi behöver projekt som slutförs i stället. I det här har vi utgått från en befintlig byggnad som man rustar till dagens moderna skola, säger Per Jangen.

Efter att kommunstyrelsen hanterat ärendet är det tänkt att kommunfullmäktige ska få det på sitt bord i slutet av mars. Ges ett positivt besked till projektet då kan färdigprojekteringen starta, enligt tidsplanen är det tänkt att skolan ska stå ombyggd och färdig i mars 2019.

ANNONS

Fakta: Skolförnyelse

Om det beslutas att inte den stora om- och tillbyggnaden av Lagaholmsskolan ska göras kommer det ändå behövas göras underhåll för runt 15 miljoner kronor.

Konsekvenser för utebliven investering har bun sett som följer:

Lagaholmsskolan och särskolan kan inte finnas under samma tak.

Särskolan skulle få bättre undervisningslokaler i estetiska ämnen samt NO och teknik, vilket uteblir.

Lagaholmsskolan har överytor som kommer kvarstå om Lagahöjdsskolans verksamhet inte flyttar in. Överytorna används i dag av elever från Parkskolan, när Nya Glänningeskolan står klar ska dessa elever tillbaka till Parkskolan eller till den nya F-6 skolan.

ANNONS