Bokhandlarna som gör som de själva vill

ANNONS
|

Stadens bokhandlare, Stefan Ljungqvist och Diana Lavesson, struntar i de stora bokkedjorna och driver butiken efter eget huvud. Den självständigheten har bidragit till att de nu fått kommunens kulturpris.

– Vi gör precis som vi själva vill, på gott och ont, säger Diana Lavesson.

Laholms bokhandel tillhör de fåtaliga i branschen som står helt på egna ben.

Det ger total handlingsfrihet i inköp och sortiment. Men det kräver samtidigt sin man och kvinna.

– Man måste kunna branschen. Den är jättetuff. Släpper du den en vecka är du helt ”lost”. Det gäller att hänga med hela tiden, även i den allmänna kulturdebatten, säger Diana Lavesson.

ANNONS

”Koll” är ett nyckelord.

– Det viktigaste är att ha koll och kunna. Det är det som kunderna vill ha hjälp med. På en liten ort lär man också känna kunderna och vet ungefär vad som är gångbart, säger Stefan Ljungqvist.

Jo, Laholm är ganska litet. Egentligen lite för litet för en fågelfri bokhandel.

Därmed är julen inte den ensamt viktigaste årstiden för företaget. Minst lika tungt väger sommaren och sommargästernas ankomst.

– Utan dem vete katten ... Det är väldigt roligt när det kommer folk från Stockholm och säger ”nu ska jag köpa mina böcker för hösten här”. Även om de stora städerna har ett mycket större utbud är det inte säkert att de har ett bredare sortiment, säger Diana Lavesson.

Hur får man då koll på bokflödet i stort och smått? Jo, genom att läsa.

Diana Lavesson har varit bokslukare, bokälskare och bokhandlare i nästan hela sitt liv.

– Jag tjatade mig till att få jobba i Meijels bokhandel i Halmstad direkt efter gymnasiet. Nu har jag varit i bokhandel i 32 år. Det börjar bli mycket, men är fortfarande lika roligt, säger hon.

Stefan Ljungqvist har också många år i branschen. Men han var också ekonomichef på Båstadhem en period medan Diana jobbade i Laholm.

ANNONS

– Vi gick lite och väntade och tänkte att förr eller senare blir bokhandeln här till salu, berättar han.

Och så blev det, som bekant. 2008 tog paret över.

 
    <strong>Bokhyllan. </strong>Full av författare som besökt bokhandeln i Laholm. Bild: Henrik Williamsson
Bokhyllan. Full av författare som besökt bokhandeln i Laholm. Bild: Henrik Williamsson

En sak de ganska snart satte igång med var författarkvällarna. De har varit en succé.

På deras kontor står en välfylld bokhylla med verk från alla författare som varit där.

Helt i linje med bokhandelns koncept är det inte kvällar med kändisar som Jan Guillou eller Björn Ranelid de håller allra högst.

– Yens Wahlgren var här och berättade om sin bok om konstgjorda språk. Det var ”wow, liksom!” Allt från språk från 1300-talet till pingvinen Pingu. Det var en fantastisk kväll, folk var helt lyriska, säger Diana Lavesson.

Nu har de fått Laholms kulturpris. Frågan måste förstås ställas:

Hur känns det?

– Det här betyder verkligen något för oss. Vi är väldigt glada och stolta. Det ger oss en energikick, säger Stefan Ljungqvist och ler.

Fakta: Juryns motivering

”Med en brinnande övertygelse om den personliga kopplingen mellan boken och läsaren, driver pristagarna en i dagens Sverige unik, fristående bokhandel som blivit en mötesplats för bokälskare långt utanför kommunens gränser.”

Kultur- och utvecklingsnämnden

ANNONS