Babic (M) tyglar inte känslorna om Hästen

Högsta politikern i Laholm totalsågar länsstyrelsens hantering av kvarteret Hästen. – Man sätter intresset för en grusplan före regeringens direktiv att bostäder är prio ett, säger Elisabet Babic (M).

ANNONS
|

Länsstyrelsens förslag att stycka upp den omstridda detaljplanen i två delar faller inte Laholms kommun i smaken.

–Då får man börja om och göra nya planer. Det tycker inte jag är en god idé. Hela fastigheten ska tas i en helhet, säger Elisabet Babic, kommunstyrelsens ordförande.

Röd linje

Som HP berättathar länsstyrelsenringat in de två största byggnaderna med en röd linje. De planerade hyreshusens ”skala och volym” anses skada riksintresset för kulturmiljön i stadskärnan.

Kravet är: sänk en våning, till tre respektive fyra.

Läs också:Länsstyrelsen synar kvarteret Hästen

”Kreatur och gödselstackar”

 
    <strong>Hästen-ilska.</strong>Kommunrådet Elisabet Babic (M). Bild: Jonatan Gernes
Hästen-ilska.Kommunrådet Elisabet Babic (M). Bild: Jonatan Gernes

–Jag tycker att det är beklämmande att de väljer att göra så här. Tittar man på vad det har varit på tomten genom åren, så är det kreatur och gödselstackar. Det har inte varit hus som ska värnas, utan den där grusplanen, säger Elisabet Babic, som inte skräder orden:

ANNONS

– Det har gått alldeles till överdrift. Jag har frågat vad det finns för kulturhistoriskt värde i detta, men det har jag inte fått svar på.

Mer läsning:Detaljplan för Hästen vann politikernas ja

Hon påpekar att exploatören, S Påhlsson fastigheter, har anlitat samma sakkunnige i kulturvård som utredde Hausknechtska huset.

–Nu värdesätts inte det.

Ifrågasätter prioritering

Mest sticker det i de kommunala ögonen att länsstyrelsen sätter stopp för bostäder och förtätning. Något som också efterfrågas av handlarna i centrum.

Här har Laholm stöd från högsta ort. Regeringen har nyligen sänt ut ett direktiv till länsstyrelserna att bostadsbyggande har högsta prioritet.

–Jag tycker inte att man har förstått prioriteringarna i sitt uppdrag. Så allvarligt kritisk är jag, säger Elisabet Babic.

Beredd att överklaga

Kvarteret Hästen har varit på tapeten i sex år. Enligt Babic har länsstyrelsen lagt om kursen på vägen.

–Det här arbetet har skett under en tidigare landshövding, då var signalerna annorlunda.

Läs också:Länsstyrelsen står fast vid Hästenkritik

Om länsstyrelsen väljer att upphäva planen helt eller delvis kan fastighetsägaren eller kommunen överklaga till regeringen.

– Eftersom direktivet är bostadsbyggande så tror jag på en utgång i vår favör, säger kommunrådet.

Fortsätt med:Trotsigt planbeslut om kvarteret Hästen

ANNONS
ANNONS