Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Apoteket stänger filialen i Knäred

Apoteket i Knäred stänger vid månadsskiftet. Orsaken är vikande försäljning och personalbrist. ”Det är absolut inte bra för samhället och de äldre”, säger Agnes Bäckman, ordförande för PRO i Knäred.

Pensionärsorganisationen fick informationen på ett möte med Apoteket AB i onsdags kväll.

– Vi vill ha kvar den service som finns i Knäred i dag. Det ena drar med det andra. Vad händer med läkarstationen och i förlängningen butiken? När man inte kan handla sina mediciner här är det lätt att man handlar resten också på andra ställen, säger Agnes Bäckman.

Framför allt är hon bekymrad för ortens äldre befolkning.

– Nu hänvisar man till telefon eller dator. Många äldre har inte dator eller appar som behövs för att beställa sin medicin. Det är skillnad när man själv kan gå till apoteket och träffa en människa, säger Agnes Bäckman.

Knäreds samhällsförenings ordförande Lasse Lindström var också med, efter att han fått nys om Apotekets möte med PRO.

– Det här berör hela Knäreds befolkning. Folk som bor i Stockholm och Malmö har svårt att förstå vad det innebär när man amputerar bit för bit av ett litet samhälle så här, säger Lasse Lindström.

Han hoppas att någon annan apotekskedja kan lockas till orten.

– Vi får se vad vi kan göra. Det finns fler som driver apotek, kanske vill någon annan ha en filial i Knäred, säger Lasse Lindström men tillägger att om inte ens statens apoteksbolag vill stanna är det svårt att tro att en privat tar över.

Kommunrådet Erling Cronqvist (C), själv Knäredsbo, är också kritisk till nedläggningen.

– Jag tycker att det är olyckligt. Knäred är en av de orter som kommunen nu satsar på som tillväxtort i väntan på tågstoppet, säger han.

Vad kan Laholms kommun göra?

– Vi kan möjligen skriva ett brev till Apoteket, men det lär inte hjälpa, säger Erling Cronqvist.

Beslutet fattades av Apoteket AB före jul.

– Vi har under en längre tid jobbat för att få apoteket i Knäred att fungera på ett bra sätt. Det har varit svårt. Med nuvarande kundunderlag går det inte ihop och vi har också haft svårt med bemanningen, säger Magnus Frisk, kommunikatör på Apoteket.

Sedan sommaren har filialen bara varit öppen två dagar i veckan. En farmaceut måste alltid finnas på plats, men sedan den förra slutade har det varit svårt att hitta en ny.

– Det vi gör i stället är att det blir ett apoteksombud på Coop Konsum i Knäred. Via vår hemsida eller i appen kan man beställa läkemedel att få hemskickat eller till ombudet, säger Magnus Frisk.

Hur ska äldre göra som inte har dator eller smart telefon?

– Man kan även ringa till vår kundtjänst för att få rådgivning och beställa där.

Apoteket ska bjuda in till ett öppet hus 26 januari. 31 januari stänger Apoteket Forellen på Smedjebacken. Då ska apoteksombudet på Konsum redan vara i gång.

– Jag tror att det kommer att fungera. Hishult har haft apoteksombud i sin butik i många år. Men försämringar är svåra att ta till sig känslomässigt, säger Lasse Lindström på samhällsföreningen.