Visioner. Nu ramas det övergivna mackområdet av kommunens visioner. Men bebyggelseantikvarien har en vision om att behålla macken.
Visioner. Nu ramas det övergivna mackområdet av kommunens visioner. Men bebyggelseantikvarien har en vision om att behålla macken.

Antikvarie vill spara den gamla macken

En del har inga synpunkter alls, vissa kommer med några ändringsförslag och en säger blankt nej. Det är en brokig skara åsikter från samrådet om vad som ska bli av den gamla Shelltomten.

ANNONS
|

Fastighetsägaren Lubben i Varberg Fastigheter AB, i Pneu-koncernen, vill bygga flerbostadshus där gamla Shellmacken ligger. Byggandet får ske i två steg med en huskropp i taget så länge farligt gods-leden ligger kvar på Ängelholmsvägen.

I samrådet om detaljplaneändringen har flera myndigheter, föreningar och grannar nu fått yttra sig. En granne har synpunkter på att en förrådsbyggnad ser ut att hamna precis mot tomtgränsen och att gång- och cykelmöjligheterna mot Oliv- och Pärongatan.

Men det som går stick i stäv med rivnings- och nybyggnadsplanerna är Kulturmiljö Hallands yttrande, som vill att byggnaden bevaras.

– Macken är med i bebyggelseinventeringen som gjorts i Halland. Det som det planeras för är något helt annat än vad det är nu. När vi får en remiss går vi igenom vad som kan vara skyddsvärt. Just den här är markerad som klass C, den lägre klassningen som tas upp som kulturiskt värdefull bebyggelse, säger Britt-Marie Lennartsson, bebyggelseantikvarie på Kulturmiljö Halland.

ANNONS

Macken anges ha ett karaktäriskt sågtandstak över butiks och verkstadsdelen av macken. Samtidigt är byggnaden ett vittne om tiden när bilismen fick sitt stora genombrott och stora trafikleder gick genom tätorterna.

– Det planeras inte för ett bevarande nu, det är helt motsatta intressen. Man hade kunnat använda byggnaden till något annat men vi vill så klart att det utvecklas med ett bevarande av den befintliga byggnaden, säger hon.

Inventeringen är inget rivningsskydd utan en vägledning till lagstiftningen vilka byggnader som ska klassas som kulturhistorisk värdefulla.

– Jag kan tänka mig att det här har de nog inte tänkt på innan, eftersom det inte planeras något bevarande, säger Britt-Marie Lennartsson, som själv inte tror att yttrandet kommer få något stort genomslag hos kommunen.

Ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden, Ove Bengtsson (C), tror inte heller att tanken på att bevara den gamla Shellmacken kommer vara något som kommunen tar till sig i planarbetet.

– Ska man vara lite raljant av sig så vill de bevara allt gammalt, så det är inte så konstigt. Den inställningen har inte fastighetsägaren och troligtvis vill inte vi det heller. Vi kommer föreslå att få bort byggnaderna och göra något nytt av det i stället, säger Ove Bengtsson.

ANNONS
ANNONS