Anställd utreds efter giftermål med flykting

En HVB-anställd i Laholms kommun har omplacerats och riskerar varning eller avsked sedan hon gift sig med en som bott på ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

ANNONS
|

– Detta är starkt olämpligt, säger Jennie Andersson, avdelningschef inom socialförvaltningen.

För några veckor sedan slog socialförvaltningen i Laholm via en lex Sarah larm om att det fanns risk för missförhållande i verksamheten.

Det hade då framkommit att en anställd på ett HVB-hem hade gift sig med en person som tidigare bott på ett annat HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

I samband med vigseln visade brukaren upp id-handlingar som styrkte att han var över 18 år. Handlingar som tidigare inte varit kända.

– Vi ifrågasätter inte id-handlingen. Men till oss har han uppgett att han var yngre, säger Jennie Andersson och tillägger:

ANNONS

– Den här ungdomen kom till oss 2013 och hade då inga id-handlingar. Han placerades i ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Till saken hör att mannen fick ett avvisningsbeslut i våras. Han avvek då från HVB-hemmet och har troligen begett sig tillbaka till sitt hemland.

Några veckor senare återkom han till Laholms kommun och placerades i en utslussningslägenhet. Fortfarande utan att visa några id-handlingar för någon personal inom socialförvaltningen som alltså levde i tron att han var under 18 år.

Efter ett tag avvek han även därifrån och gifte sig med den anställda kvinnan, som ska vara i 30-årsåldern.

Mikael Kahlin (M), socialnämndens ordförande, förklarar att verksamheten valde att slå larm eftersom man ville få saken utredd.

– Vi kände att vi behövde få se helheten – har det gått korrekt till, finns det en frivillighet och så vidare, säger han och fortsätter:

– Man måste förstå att de här ungdomarna är i stark beroendeställning till de anställda och det finns vissa spelregler som man måste tänka på.

Utredningen är nu klar. I denna framkommer det bland annat att det har pratats i verksamheten om att kvinnan haft ett förhållande med brukaren, men att hon själv förnekat detta.

Beslutet blev att inte skicka ärendet vidare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom man inte anser att det föreligger något missförhållande.

ANNONS

Men för den anställda kvinnan, som omplacerades till nya arbetsuppgifter så fort giftermålet blev känt, är det hela inte över.

– För vår del övergår detta till att bli ett arbetsrättsligt ärende. Det innebär att vi gör en arbetsrättslig utredning utifrån att det inte är korrekt att som personal göra så här, det är starkt olämpligt, säger Jennie Andersson.

Kvinnan kommer att få någon slags påföljd, men utredningen får visa vilken, tillägger Jennie Andersson. Den mildaste varianten är varning, den hårdaste uppsägning.

ANNONS