23-åring tog tillbaka erkännande – vill frias

23-åringen som tillsammans med sin kusin länsade Knäredsskolan på datorer vill slippa att skaka galler och pröjsa skadestånd till kommunen.

ANNONS
|

Han vänder sig nu till Högsta domstolen (HD) för att frias. 23-åringen hävdar att han ljög för att släppas ut ur arresten när han i polisförhör erkände stölden.

I ett överklagande till HD skriver 23-åringens försvarsadvokat att erkännandet lämnats ”under falska förespeglingar”.

Under förhören fick 23-åringen veta att om han erkände skulle det inte finnas skäl att hålla kvar honom frihetsberövad. Skulle han däremot kräva att en försvarare var med vid förhöret kunde det hela dra ut på tiden.

Advokat Susanne Bergmyr påstår att detta är en vanlig förhörsmetod som polisen använder sig av mot misstänkta som sitter anhållna och är under stor press.

ANNONS

”I förlängningen innebär detta att man som misstänkt avsäger sig sin rätt till en rättvis rättegång”, skriver Bergmyr. Hon anser att ”den typen av missvisande information” från polisen gör att fallet bör tas upp i högsta instans.

Kusinerna från Eslöv dömdes i både tingsrätten och hovrätten för inbrottet på Knäredsskolan förra året. Förutom deras erkännande stödde sig domstolarna på att polisen hittade datorväskor från skolan i den bil som de färdades i när de greps utanför Lund.

23-åringen fick tre månaders fängelse och hans 17-årige kusin ungdomsvård. De dömdes också att tillsammans betala skadestånd på 150 000 kronor till Laholms kommun för skadegörelsen på skolan och för de 14 datorer och 11 läsplattor som stals.

ANNONS