Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

18-åring fälls för flera brott

I december stoppades en 18-årig laholmare på en stulen moped fortfarande påverkad av kokain som han tagit tidigare, för det och ytterligare brott sätts nu 18-åringen under skyddstillsyn.

Polisen stoppade 18-åringen på riksväg 15. Då var han på väg till Halmstad på en moped med trasigt tändningslås. Han uppgav att han fått låna mopeden lite spontant av en kompis men kunde inte förklara hur han skulle starta mopeden igen när han uträttat sina ärenden inne i Halmstad.

Mopeden hade stulits från Genevad någon månad tidigare. I januari stoppades 18-åringen igen, då körde han bil i Vallberga, utan att någonsin tagit något körkort. Samtidigt hittade polisen narkotika hemma hos 18-åringen när de gjorde en kontroll i hemmet. Han finns dessutom med i belastningsregistret sedan tidigare.

Nu fälls han för fem ringa narkotikabrott, häleri, rattfylleri och grov olovlig körning. 

Frivården har i ett utlåtande uppgett att det finns en missbruksproblematik hos ynglingen och en bristande impulskontroll. 18-åringen har erbjudits vårdprogram för detta som han tackat nej till. Därför har Frivården uppgett i yttrandet att en ren skyddstillsyn, utan ett påverkansprogram för 18-åringen, är ”verkningslöst för att minska risken för återfall i brott”. Men de slutar i att de ändå föreslår skyddstillsyn för 18-åringen och att de uppger sig ha en förhoppning att motivera honom att ta tag i sin situation.

Rätten gör bedömningen att brotten motsvarar ett kortare fängelsestraff men att det inte finns skäl att välja fängelse som påföljd. Därför finner rätten det lämpligt att döma ut skyddstillsyn.

MEST LÄST