Yttrande togs aldrig upp hos kommunen

Byggloven för vindkraft i Fröslida godkändes i juni av en enig samhällsbyggnadsnämnd. Nu får kommunen svidande kritik av närboende. – Vår skrivelse togs aldrig upp på mötet, säger Fröslidabon Peter Karlsson.

ANNONS
|

Peter Karlsson skrev, som ombud för 20-tal grannar, ett yttrande om vindkrafts­planerna på Fröslida gård.

Fröslidaborna förde bland annat fram att bygglovet borde vänta till i höst, då kommunens översiktsplan om vindkraft väntas bli klar.

De uttryckte också synpunkter om ett verk som placerats mindre än 1 000 meter från boende. Men synpunkterna nådde aldrig fram – trots att skrivelsen kom in i tid.

– Jag har hört talas om brevet i efterhand. Men det fanns inte med på mötet, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Håkan Dagsgård (S).

Efter beslutet fick Hallandsposten veta att förslaget mötts av synpunkter från allmänheten. ”Men inte av den kalibern att de hindrade bygglovet” enligt Allan Petersson (KV).

ANNONS

Nu riktas svidande kritik mot kommunen från Peter Karlsson i Fröslida. Han har via mejl krävt att kommunråden undersöker varför de närmaste grannarna inte fick uttala sig inför bygglovet. Han kräver också att få veta hur kommunen tänker agera då beslutet ”bevisligen inte tagits i laga ordning”.

Kommunrådet Lennart Ohlsson (C) försäkrar att han ska undersöka om brevet valdes bort med mening, eller om det helt enkelt kommit på avvägar.

– Jag misstänker att de inte bedömdes vara sakägare, säger han och vet inte om det beror på att Peter Karlsson och hans medskribenter bor för långt ifrån verken.

För att räknas som en självklar sakägare ska man nämligen bo inom 1 000 meter från möllorna. Därefter är det en bedömningsfråga vem som kan anses vara närmast sörjande.

Grannarna som stod bakom skrivelsen i Fröslida bor enligt Peter Karlsson mellan 900 och 2 000 meter ifrån de planerade 12 verken. Men som en by fast mellan två prioriterade vindkraftsområden tycker han att de är självklara sakägare.

– Jag är besviken. Först hörde vi ingenting och helt plötsligt var beslutet fattat. Den bristande kommunikationen bådar inte gott för framtiden, säger han.

ANNONS

Han tror att i det här fallet var det viktigare att få in bygglovsavgiften än att få in synpunkterna från ortsborna.

– Jag tror att kommunen hade 648 000 skäl att skynda på beslutet. Hade de väntat två månader hade det inte ens behövts ett bygglov och de hade inte fått in en krona, säger han.

ANNONS