Viltboden i konkurs – Skärshult står tomt

Ännu en gång står värdshuset och campingen i Skärshult utan arrendator. Företaget Viltboden Deli lämnar stället efter mindre än två år. Orsaken är bristande lönsamhet.

ANNONS
|

Vid årsskiftet lämnade Viltboden Deli in en uppsägning av hyresavtalet till Hylte kommun. Lena Andersson och Kim Karlsson har bestämt sig för att inte driva stället vidare.

– Vi kände för att göra något annat. Lönsamheten var inte så god som vi hade hoppats på, säger Kim.

Paret startade upp verksamheten i Skärshult med ambitionen att utveckla företaget Viltboden Deli i Boarp. De hade då hört gott om läget mitt emellan riksväg 26 och den badvänliga Skärshultasjön.

– Sommartid är det ett väldigt bra läge, men vintertid har man inte lika stor hjälp av vägen. Det tar tid att jobba in ett koncept, men det fanns inte något riktigt kundunderlag för det vi ville uppnå, det vill säga kvalitetsmat inom vilt, säger Kim Karlsson.

ANNONS

Restaurangen var öppen året runt. Kim och Lena skötte även badplatsen, dess servicebyggnad, campingen och uthyrningen av platser där. Orsaken till beslutet att lämna är att Viltboden Deli gårdsbutik och camping i Skärhult AB står inför en konkurs.

– Ja, vi kommer nog att sätta bolaget i konkurs. Om vi hade haft en bra lönsamhet hade vi kunnat utveckla ännu mer. Jag och min fru har fått andra jobb inom restaurangbranschen, berättar Kim Karlsson som är kock.

Tidigare i år kom han tvåa med sin kronhjortsburgare i en burgertävling på matmässan i Älvsjö.

Viltboden skulle arrendera marken och byggnaderna av Hylte kommun till 2020. Eftersom avtalet har sagts upp är det nu upp till kommunen att avgöra framtiden för Skärshult.

– Vi får diskutera det här i lugn och ro med politikerna, säger kommunchefen Per Borg.

Vill ni hitta en ny arrendator?

– Det är väl fortfarande huvudspåret. Samtidigt har de två tidigare entreprenörerna avbrutit avtalstiden så vi får diskutera lite bredare hur vi ska göra.

Kommer ni att hitta en lösning före sommarsäsongen?

– Ja, det måste vi. Skärshults camping är viktig för oss som kommun, det är en portal in till kommunen, säger Per Borg.

Fakta: Olika aktörer

  • Genom åren har olika aktörer arrenderat Skärshults värdshus, camping och badplats, som ägs av Hylte kommun.
  • Från 1999 till 2004 drevs Skärshult av Ulf och Margot Westbeck.
  • 2005 tog Johan och Kerstin Åkerblom över stället. På grund av misskött ekonomi drogs serveringstillståndet in och de valde då att lämna.
  • I juni 2012 tecknade Monicha Bengtsson ett femårskontrakt med kommunen för Skärshult. Efter 2014 slutade hon av åldersskäl.
  • Kommunen sökte en ny arrendator för fem år. I april 2015 kom paret Kim Karlsson och Lena Andersson in i bilden. De har nu sagt upp hyresavtalet på grund av bristande lönsamhet.
ANNONS