Vildmarkssafari ska locka turister

Sommarens stora be­givenhet för turister i Unnaryd kan bli att åka på vildmarkssafari med jeepar in i skogarna.

ANNONS
|

Det hoppas Andreas Hägglund och Bente Storm Hägglund.

– När vi åker runt i skogarna reagerar vi inte på att få se en älg framför bilen. Men det här skulle nog storstadsbor från Berlin och andra håll i Europa betala för att se, säger Andreas Hägglund.

– Vi lägger inte fokus på vilt utan på naturupplevelsen. Under färden pratar vi om gårdar och Unnaryd.

I jeeparna kan folk åka med in på små skogsvägar och följa skumpiga traktorspår genom täta granbestånd, där kvistarna sticker in genom fönstret, för att komma till natursköna platser som annars är svåra att hitta till.

ANNONS

Turisterna kan välja en tur på en timme runt sjön Fjällen, där man stannar till vid Yabergssjön och en gammal torpruin, eller en två timmars skogstur mot Färda som passerar genom barr- och lövskog, myrar, gårdar och åkerlandskap.

Paret bakom initiativet, grundarna av butiken Unnarum, kallar sig inte naturexperter men har bott här i några år.

–  Vi känner oss väldigt hemma här. Vi utbildar turisterna om skogslivet förr och nu och visar skillnaden före och efter stormen Gudrun, säger Bente Storm Hägglund under en provtur genom ett förtrollat landskap med typiska röda stugor och vacker natur.

Vid ett stopp utmed färden erbjuds deltagarna en picknick ute i det fria och därefter luftgevärsskytte på älgtavla. Flera stationer kan följa.

–  Det passar alla som är intresserade av natur, jakt och svamp. Vi försöker vara breda, säger Bente Storm Hägglund.

De utfärdar inga garantier för viltobservationer men har gjort en karta med bilder över olika djur som ger poäng allt efter sällsynthet. Varg och lodjur ger 50 poäng, vildsvin 10, orre och tjäder 8, räv 6, älg och fasan 5 men rådjur och hare ger bara 2 poäng.

Den som får ihop 20 poäng får ett diplom, en utmaning som ska locka småbarnsfamiljer.

ANNONS

–Sitter man i bilen är det mycket större chans att se djur än om man ute och går.

ANNONS