Varierande kommunal avgift för vindkraftverk

I juni fick en markägare bygglov för tolv vindkraftverk. Bygglovsavgiften blev 648 000 kronor. I Varberg hade notan hamnat kring 30 000 kronor – nu överklagas den ”oskäligt” höga avgiften i Hylte.

ANNONS
|

Fröslida gårds ägare fick en smärre chock när han insåg att han skulle få betala över en halv miljon i bygglovsavgift. Han vill därför att länsstyrelsen prövar kommunens avgift:

– Jag har överklagat eftersom det är så olika kostnader mellan kommunerna, säger markägaren till HP och tillägger att han inte heller fått se något underlag på hur summan räknats fram.

Bygglovsavgiften för ett vindkraftverk i Hylte är ett fast pris på 54 000 kronor styck.

Det spelar ingen roll hur många verk som ingår i en och samma ansökan.

När Hallandsposten gör en snabb koll i grannkommunerna får vi helt andra siffror: I Varberg är avgiften för samma verk mellan 2 000 och 3 000 kronor.

ANNONS

I Falkenberg klubbades förra året fem verk utanför detaljplan. Där blev bygglovsavgiften 68 000 kronor totalt.

I Halmstad går det inte att räkna ut avgiften. Där ingår alla taxor i plankostnaden, förutom en årlig miljöavgift på högst 7 500 kronor.

Samtliga bygglovskunniga HP kontaktar är förvånade över kostnaden i Hylte. Men ingen kritiserar kommunens beslut. De utgår ifrån att taxan motsvarar kommunens kostnader:

– Det låter högt, men det beror på vad som ingår. Jag vet bara att under mina 35 år på kommunen har vi aldrig tagit ut så mycket i bygglovsavgift, säger Britt Höckerbo, bygglovshandläggare i Varberg.

Gemensamt för kommunerna är att de anser att deras taxor når målet – att täcka kommunens kostnader för bygglovet. Men ändå är det stor skillnad mellan mölla och mölla.

Enligt markägaren på Fröslida gård motsvarar kostnaden i Hylte omräknat till timersättning: ”en heltidstjänst under en period på sex månader”. Detta anser han är anmärkningsvärt då bygglovet lämnades in strax före årsskiftet.

De tolv verken i Fröslida är de första och troligtvis de sista att klubbas igenom i samhällsbyggnadsnämnden. Från den 1 augusti räcker det, som HP tidigare skrivit om, med ett miljötillstånd från länsstyrelsen.

Samtidigt pågår sedan tidigare arbete med många bygglovsansökningar som nu kan bli inaktuella.

ANNONS

Men samhällsbyggnadsnämndens ordförande försäkrar att det inte är meningen att markägaren i Fröslida ska betala för alla avgifter som kommunen snuvas på framöver.

– Fullmäktige uppdaterade taxorna för ungefär ett år sedan. Innan låg de alldeles för lågt. Men om vi har hamnat för högt nu är det viktigt att vi får det prövat, säger Håkan Dagsgård (S).

Han medger dock att det uträknade ”självkostnadspriset” på 54 000 kronor per verk kan sticka i ögonen när det rör sig om så många möllor på en gång.

Hylte

I förra årets uppdaterade bygglovstaxa finns ett grundbelopp om 36 kronor. Fullmäktige beslutade att ett vindkraftverk skulle kosta 1500 gånger grundbeloppet. Detta ger ett pris på 54 000 kronor för en mölla.

Då har kommunen inte rätt att väga in kostnader som inte hör till bygglovet, exempelvis arbetet med översiktsplanen.

Kommunråd Lennart Ohlsson (C) välkomnar en prövning av det fasta beloppet

– När det finns parker som sträcker sig över flera kommuner är det inte rimligt med så stora skillnader. Vi borde också se över möjligheten till en fallande prisskala när det rör sig om flera verk på en gång.

Falkenberg

I botten finns ett grundbelopp sedan tillkommer taxor som baseras på objektets storlek och handläggningstiden. Här används inte fast pris. Det blir också procentuellt sett dyrare med ett vindkraftverk. På första verket betalas fullpris. Ingår flera verk i lovet kan de bli billigare att handlägga. – Det är ett komplicerat system och taxorna är ständigt under omarbetning. Vi beräknar att varje bygglovsavgift ska täcka våra kostnader, sammanfattar Monica Rudqvist, stadsarkitekt i Falkenberg.

Varberg

Tar betalt för handläggning, annonser och grannhöranden, 930 kronor om de är fler än tio grannar. En grund i taxan är 15 timmar à 645 kronor.

Enligt bygglovshandläggare Britt Höckerbo ska verkens storlek inte spela någon roll:

– En park om sex verk kan mycket väl landa på en kostnad kring 12 000 kronor. Jag minns att vi har tagit 200 000 en gång, men då var det ett jätteprojekt.

ANNONS