Var femte lärare är obehörig

En av fem lärare som undervisar saknar lärarlegitimation och är därmed obehörig. Under onsdagen är det skolstart runt om i Hylte kommun.

ANNONS
|

Hallandsposten har begärt ut statistik över hur många lärare som är obehöriga på grundskolorna i Hylte kommun. Siffrorna inför höstterminenär nedslående.

18 procent, nästan var femte lärare som undervisar i klassrummen, är obehöriga. De saknar pedagogisk högskoleexamen och har därmed ingen lärarlegitimation.

– Det här är väldigt olyckligt och vi gör vad vi kan för att rekrytera behöriga lärare. Vi har en rekryteringsenhet som arbetar med just den här frågan. Vi behöver bli bättre på rekrytering och använda oss av sociala medier, det går inte att använda de vägar vi har använt oss av tidigare, säger barn- och ungdomschefen Stigert Pettersson.

ANNONS

Orsaken till att Hylte kommun tvingas ta in obehöriga lärare är att det råder stor brist på behöriga lärare. Läget är detsamma i hela landet. Konkurrensen om nyutbildade lärare är hård.

– Tyvärr är det såhär det ser ut i skol-Sverige i dag. Det finns fler tjänster än det finns personer.

Hur löser ni situationen?

– Vi löser det genom vikariat. Rätt många av de personerna har vikarierat under en längre tid, en del har gått en annan akademisk utbildning. Vi har någon med ingenjörsexamen som jobbar som lärare i matematik och NO, säger Stigert Pettersson.

Örnaskolans högstadium har flest obehöriga lärare räknat i antal. 12 av 51 saknar legitimation. Men räknat i procent ligger Landeryds och Unnaryds skolor sämst till. På vardera skola klassas 3 av 10 lärare som obehöriga.

– Vårt krav är ju att lärarna ska vara behöriga och legitimerade. När vi tar in vikarier tittar vi på vem som mest uppfyller kriterierna, de ska ha en förtrogenhet att möta barn och ungdomar och ha en bakgrund i de ämnen de ska undervisa i.

De vanligaste ämnena där skolorna har tagit in obehöriga lärare är matematik, svenska, idrott och hälsa, naturorienterande (NO) och samhällsorienterande ämnen (SO) samt musik.

ANNONS

– Vi tittar på hur vi kan vidareutbilda den personal vi redan har så att de får en behörighet. Det kan vara personer som inte är helt klara med sin lärarutbildning eller personer som har gått lärarutbildning i ett annat land.

Hur har andelen behöriga lärare förändrats?

– Den jämförelsen går inte riktigt att göra när det gäller Hylte kommun. Vi har nästan 30 procent fler elever och har blivit 36 procent fler medarbetare på två år. Den ökningen har varit svår att matcha med att det samtidigt finns för få utbildade lärare, säger Pettersson.

ANNONS