Utbildas i fabriken. Amin A. Warsame, Anita Sjöberg, Christopher Nylén, Alex Vikström, Mohd Amjd Saleh och Abdulrahman Al Sayasneh får lära sig industrijobb på wellpappfabriken i Brännögård.
Utbildas i fabriken. Amin A. Warsame, Anita Sjöberg, Christopher Nylén, Alex Vikström, Mohd Amjd Saleh och Abdulrahman Al Sayasneh får lära sig industrijobb på wellpappfabriken i Brännögård.

Utbildning som ger chans till jobb

Sex arbetslösa får gå en rekryteringsutbildning förlagd till wellpappfabriken i Brännögård.

ANNONS
|

Utbildningen är skräddarsydd för företaget Smurfit Kappa som behöver anställa folk och ger både praktiska och teoretiska kunskaper som efterfrågas på arbetsplatsen.

–Den innebär en chans till jobb men ger inga garantier, säger Jan-Olof Alvstrand vid Arbetsförmedlingen i Hylte, en av tre parter i det nya samarbetet.

Deltagarna får lära sig vad industrijobbet innebär under tolv veckor. Fem veckor i ett arbetslag i fabriken varvas med teoretisk utbildning i industriteknik och produktionsteknik vid Lernia.

– Det är bra med utbildning. Jag känner en person som jobbar här och tror att det kan passa mig, säger Christopher Nylén som gått arbetslös ett halvår efter att ha gått ut gymnasiet.

ANNONS

–  Roligt att pröva något nytt, instämmer Amin A. Warsame.

–Industrijobb är helt okej. Det är bättre än att inte få någonting, tycker Alex Vikström som blivit arbetslös efter att ha jobbat på ett teknikvaruhus och posten.

–Det är intressant för mig att lära ett nytt yrke, tycker Abdulrahman Al Sayasneh som gått arbetslös i två år.

–Jag är rätt så trött på att gå arbetslös och har varit i ett projekt för att hålla i gång. Annars blir man lat, säger Anita Sjöberg som varit arbetslös i fyra år men ryckt in som timanställd lokalvårdare i fabriken förra året.

–Det är en bra arbetsplats, trevlig och mysig.

För Smurfit Kappa kommer rekryteringsutbildningen rätt i tiden.

–Vi kan hitta nya medarbetare som redan innan fått en insyn i vår verksamhet, säger produktionschefen Kerstin Jonasson.

–Vi är inne i en stor rekrytering. Förra året anställde vi 20 nya medarbetare och i år behöver vi 8–10 nya, fortsätter personalchef Maria Axelsson.

Företaget gick över till treskift på våren 2015.

–Att vi expanderar beror på ökad efterfrågan på våra produkter.

Rekryteringsbehovet behöver inte bara innebära fasta tjänster.

–Vi har en sommarrekytering på gång, påpekar Maria Axelsson som tror att det kommer att behövas 40 semestervikarie för att fylla luckorna.

ANNONS

Deltagarna i rekryteringsutbildning är utvalda bland 28 sökande arbetslösa efter intervjuer och genomgång av kunskaper i svenska och matematik.

–Vi visste att det är svårt att hitta rätt personal till företag. Det gäller att hitta lösningar och vägar, säger arbetsförmedlare Jan-Olof Almstrand som presenterade idén för Smurfit Kappa.

–Arbetsgivaren avgör vilken kompetens som behövs.

ANNONS