Ungdomar får en inblick i lokala företag

För tredje året satsar Hylte kommun på projektet Företagsambassadören, som stärker banden mellan ungdomar och lokala företag. HP följde med elever ut till Björsjö gård och Gnotec Kinnared.

ANNONS
|

Joakim Holm är på rundvandring inne på Gnotec i Kinnared tillsammans med tre skolkamrater.

– Det kan nog vara en intressant arbetsplats, men det verkar lite stressigt i början, säger Joakim.

Eleverna har stora valmöjligheter i årets upplaga av Företagsambassadören. 35 företag har anmält att de gärna tar emot ungdomar för att visa upp sina verksamheter.

– Det är tack vare företagen som Företagsambassadören finns. Många lokala företag har behov av att anställa, säger näringslivsutvecklare Fanny Pettersson.

I år är temat yrken. Genom att besöka arbetsplatser lär sig eleverna mer om vilka yrken som finns och vilka erfarenheter som krävs.

ANNONS

– Företagsbesöket är otroligt viktigt för eleven. Det är ofta den första arbetsplats de besöker, berättar Emma Vari, studie- och yrkesvägledare på Örnaskolan.

På Gnotec visar gruppledaren Fredrik Bernström upp platsen för företagets nya press, som bara väger 800 ton jämfört med den gamla på 1 250 ton.

– Vi gör bildelar till karossen på Volvo personvagnar. Oftast är det de delar som inte syns, säger Fredrik.

– Hur många har ni som jobbar nattskift? frågar Joakim Holm och får svaret "ett 20-tal personer".

För eleverna blir det en inblick i arbetsplatsen samtidigt som företagen får träffa potentiell arbetskraft.

– Det är kul när det kommer hit lite yngre folk, tycker Fredrik Bernström.

En bransch som har en hög medelålder är lantbruket.

– Vi behöver fler ungdomar till gröna näringar, konstaterar köttbonden Erling Bengtsson, som driver Björsjö gård utanför Kinnared.

I går tog han emot fyra åttondeklassare som ville veta mer om verksamheten.

– Det är roligt att komma ut till företag. Jag funderar på att läsa natur- eller teknikprogrammet på gymnasiet, berättar Isac Lagerkvist.

Under besöket kunde han fråga ut Erling om gårdens djur. Här lever cirka 90 kor och i dagarna kommer flera nya kalvar till världen. Erling berättar att yrket har förändrats mycket över tid.

ANNONS

– En bonde behöver kunna så mycket mer i dag. Vi behöver vara både mekaniker och ekonom och kunna samhällskunskap och biologi.

På fredag förmiddag anordnas den årliga Företagsambassadörsmässan i Gamla idrottshallen i Hyltebruk. Då presenterar 157 åttondeklassare alla yrken de har stött på för yngre skolelever och allmänheten.

ANNONS