Inflytande. Med idépengen vill Joel Käll-Karlsson, projektledare på Boost Hylte, ge unga inflytande över sin fritid.
Inflytande. Med idépengen vill Joel Käll-Karlsson, projektledare på Boost Hylte, ge unga inflytande över sin fritid.

Unga vuxna får stöd att genomföra bra idéer

Boost Hylte startar en ny satsning kallad idépengen som ska göra det möjligt för unga vuxna att få ekonomiskt stöd för att genomföra en idé.

ANNONS
|

– Om man har en idé till en aktivitet eller ett arrangemang, det kan vara en filmvisning, ett lan, ett sport- eller dansevenemang, kan man få ekonomiskt stöd med upp till 7 000 kronor för att genomföra den, säger Joel Käll-Karlsson, projektledare vid Boost Hylte.

Vi betalar inte ut pengarna till konto, vi genomför alla transaktioner men möjliggör för den som får ansökan beviljad att genomföra sin idé. Syftet är att man ska få erfarenhet av att planera och genomföra ett projekt.

ANNONS

Idépengen vänder sig till unga vuxna 15–30 år, bosatta i Hylte kommun. Allt som behövs är att fylla i en ansökan på hemsidan, sen tas beslut av Joel Käll-Karlsson och Josef Önnhed, fritids- och folkhälsochef.

Efter genomförandet ska man fylla i en redovisningsblankett och delta i ett slutmöte för att diskutera vad man lärt sig.

–Vi fokuserar på lärandeprocessen. Vi vill att det ska bli ett bra arrangemang men det är inte huvudsyftet. Vi ser en möjlighet att ge unga inflytande över sin fritid och påverka vad som händer, säger Joel Käll-Karlsson.

–I förlängningen hoppas vi bidra till ett bredare fritidsliv. Det är viktigt att ta till vara ungas engagemang och egna idéer.

Idépengen riktar sig inte till föreningar eller företag, ansökarna ska inte vara föreningsaktiva. Men verksamheten ska uppfylla vissa krav som drogfrihet och att inte vara vinstdrivande eller betala ut lön.

– Om man köper in utrustning tillfaller den Hylte kommun. Tanken är inte att någon ska få personlig vinning genom att göra projektet.

Projektet ska vara öppet för alla i målgruppen.

–De som söker kan bygga en projektgrupp runt sin idé eller vara ensamma. Vi tänker oss inte att få tusen ansökningar första året men kommer det ett par är vi nöjda, säger Joel Käll-Karlsson.

ANNONS

Det finns ingen tidsgräns för ansökan, idépengen ska rulla på.

Initiativet ryms ekonomiskt inom budgeten för Boost Hylte, som bygger på en kvarts miljon kronor från Hylte kommun och 60 000 kronor från Hyltenämnden för i år.

ANNONS