Två bygglovsansökningar för vindkraft inlämnade

Vissa vindkraftsbolag är nu färdiga att börja bygga vindkraftsparker i kommunen. Två bygglovsansökningar och anmälningar har lämnats in. Först ut är Fröslida och Kammarebo.

ANNONS
|

HP har tidigare skrivit om vindmätningar, utredningar och samråd kring potentiella vindkraftsparker i kommunen. Vindkraftsplanen är på gång och är snart färdig att gå ut på samråd.

Nu kommer också de första konkreta bygglovsansökningarna för 12 respektive 12 vindkraftverk på fastigheter i Fröslida och Kammarebo.

I Fröslida är det Carl Tesdorpf och Fröslida Egendom som lämnat in en omfattande tillståndsansökan med konsekvensbeskrivningar och verksamhetsbeskrivningar till länsstyrelsen vilken nu gått på remiss till Hylte kommun, Skogsstyrelsen och Vägverket.

Det känns bra att det här är den första som kommer in eftersom det förmodligen är den som det blir minst diskussioner om, säger Stefan Andersson på samhällsbyggnadskontoret. Anledningen till det är att vindkraftsparken är belägen på så pass stort avstånd från bebyggelse att det inte blir så påtagligt för grannar. Eftersom den sökande har tillgång till samtliga berörda fastigheter är det kortaste avståndet från ett verk till en grannfastighet 400 meter. Övriga verk står 700 meter eller mer från grannfastigheter och närmaste bostadshus ligger upp emot en kilometer från området.

ANNONS

Den planerade vindkraftsparken kommer att sträcka sig över fastigheterna Fröslida, Bökås och Lopered. Den planerade vindkraften på enbart detta område kommer att producera grön el till cirka 3000 hushåll, uppvärmning och hushållsel. I Hylte kommun finns idag 3500 hushåll. Sökanden har valt att använda sig av Triventus för att driva produktutveckling och upprätta ansökningshandlingar. Bolaget är lokaliserat i Falkenberg och har tidigare arbetat med ett flertal vindkraftsprojekt i Halland.

De aktuella vindkraftsverken får en navhöjd på 110 meter och rotordiameter till max 110 meter. Totalhöjden kan dock bli max 145 meter. De flesta verk står 170-190 meter över havet i skogslandskap.

Vad gäller vindkraftsverken i Kammarebo etableras dessa av Arise Windpower. Det blir 12 verk i skogsmark. Vissa verk läggs i närheten av våtmarksområden, i vissa fall med inslag av äldre bebyggelse. Utförda beräkningar visar en bullernivå på under 40 dB(A) vid de närmaste bostäderna som ligger på ett avstånd av 500 meter från planerade verk. Störningar från skuggor ska minskas genom att verken stängs av under perioder då skuggor kan förekomma.

Verken kommer genom sin storlek att bli synliga på långt håll, men påverkan på närmre håll bedöms mindre eftersom skogen kommer att skärma av.

Etableringen planeras till tre delområden; Bästhult, Kammarebo och Garvinnebo. Navhöjden blir 100-105 meter och rotordiametern 90-100 meter med en totalhöjd på verken på högts 150 meter över marknivå.

ANNONS

ANNONS