Skurk. Gert Pålsson spelar en av tjuvarna som har grävt ned sitt tjuvgods på platsen. Bild: Karl Erik Hjalmarsson
Skurk. Gert Pålsson spelar en av tjuvarna som har grävt ned sitt tjuvgods på platsen. Bild: Karl Erik Hjalmarsson

Tjuvbesök på sommarteater

Vad har en ornitolog, två inbrottstjuvar och en friherrinna gemensamt? Svar: Friluftsteater på Tiraholm.

ANNONS
|

– Det är alltid spännande att se hur folk reagerar vid premiären. När sedan första skrattet kommer så känns det som det släpper och funkar, säger Totte Ljunggren som är både regissör och manusförfattare till pjäsen Fint Besök, sa fru Vridenstolpe.

Den ska spelas vid tre datum med två föreställningar per dag. Premiären sker på midsommardagen.

Under våren har den åtta personer stora ensemblen övat och slipat på repliker och situationer. Det hela ackompanjeras av en orkester.

– Vi har alltid med sång. Jag tycker det lättar upp och drar handlingen framåt, säger Totte Ljunggren, som även själv spelar en av karaktärerna i pjäsen.

ANNONS

Han har denna gång fått hjälp av en gammal kompis med föreställningen. Claes Arlid från Gislaved har varit regiassistent.

– Han har samma bakgrund som jag inom nykterhetsrörelsens teaterverksamhet. Den var ofantligt stor på 1970-talet.

Pjäsen handlar om en gammal kvinna som drömmer om att bli socitetsdam. För att riktigt komma in de finare kretsarna har hon bjudit in en friherrinna till sin sommarstuga. Men en ornitolog slår upp sitt tält på tomten och inbrottstjuvar har grävt ned tjuvgods, vilket ställer till det rejält.

– Det gäller att hitta förvecklingar och möten mellan olika figurer som är med, och sen något oväntat som händer ibland.

I dag onsdag är det generalrepetition på föreställningen.

Att IOGT - NTO Hyltebruk spelar friluftsteater på Tiraholm varje sommar är en tradition. Totte Ljunggren är inte riktigt säker när, men troligtvis började det 1999 med ett medeltida spel.

ANNONS