Framtid. Folktandvårdens klinkchef Anne Hemberg Jess ser fram emot att ett nytt behandlingsrum ska byggas i höst. I bakgrunden syns tandläkare Göran Lindblad i bakgrunden som tar hand om en patient.
Framtid. Folktandvårdens klinkchef Anne Hemberg Jess ser fram emot att ett nytt behandlingsrum ska byggas i höst. I bakgrunden syns tandläkare Göran Lindblad i bakgrunden som tar hand om en patient.

Tandvården försöker lösa köproblemen

Inom Hyltes tandvård kämpar man på. Ett nytt behandlingsrum stod nyligen klart på en privat klinik, ett annat planeras i höst hos Folktandvården. – Läget är kritiskt hela tiden, säger privattandläkare Maria Wramler.

ANNONS
|

Förra månaden stod ett nytt behandlingsrum klart hos Hyltes enda privata tandläkare.

– Vi har så himla fullt och är över ett år försenade med kallelser. Vi tar inte in nya patienter nu eftersom vi såg åt vilket håll det barkade, säger Maria Wramler.

Men någon ny tandläkare har hon inte lyckats rekrytera trots att det behövs till det nya rummet.

– Jag har försökt hitta rätt person, men det är inte enkelt fastän att jag letar aktivt. Jag hoppas att det ordnar sig till årsskiftet.

På Folktandvården i Hyltebruk beskriver klinikchefen det som läget blivit mycket bättre än förut. Detta eftersom en tandläkare nu kör in från Vallås varje dag för att jobba heltid här, i stället för halva tiden i Vallås och halva tiden i Hyltebruk, som tidigare. En pensionerad tandkonsult veckopendlar från Göteborg för att klara trycket för närvarande. En ny tandläkare rekryterades dessutom för bara några veckor sedan. Han är nu inne i en inkörningsfas eftersom han utbildats i Polen.

ANNONS

Ändå behöver Folktandvården anställa ännu en tandläkare.

Till hösten ska det därför byggas ett nytt behandlingsrum även på Folktandvården i Hyltebruk.

– Drömläget är sedan att rekrytera en ny tandläkare, så vi klarar oss, säger Anne hemberg Jess, klinikchef i Hylte och Vallås.

Planer på en ombyggnad fanns redan förra sommaren, men då lyckades man inte med rekryteringen, så det blev inte av. Nu ser situation dock lite annorlunda ut eftersom man kommit längre i förberedelsearbetet och det ska byggas ett nytt rum så snart som möjligt.

I nuläget finns det sex behandlingsrum på Folktandvården i Hyltebruk. Där arbetar fyra tandläkare, två tandhygienister och sju tandsköterskor.

5000 Hyltebor är inskrivna som patienter, varav 2700 är vuxna och 2300 barn. Dessutom står 450 vuxna i kö.

– De vill få komma in och bli våra patienter för att kunna få en fullständig undersökning, säger Anne Hemberg Jess.

Om man lyckas anställa en ny tandläkare till det behandlingsrum som ska byggas kan det förändra situationen för de 450 personer som väntar på att få bli patienter

– Då skulle vi kunna börja röja i kön och beta av den, säger Anne Hemberg Jess.

ANNONS

Men alla barn tas om hand redan nu och givetvis akuta besök.

– Många väljer att bara komma när det är akut och det är ingen bra lösning, säger Anne Hemberg Jess.

ANNONS