Lantlig frid. Kjell-Åke och Susanne Källén provar bäddarna i ett av de fem dubbelrummen.
Lantlig frid. Kjell-Åke och Susanne Källén provar bäddarna i ett av de fem dubbelrummen.

Svinstallet ombyggt till ”lyx-vandrarhem”

När Kjell-Åke och Susanne Källén slutade med grisuppfödningen kom idén att använda svinstallet till något helt annat. I dag står ett vandrarhem klart.

ANNONS
|

–Man kan knappt tro att det var grisar här för två år sedan. Det var i oktober 2014 vi skickade iväg de sista, säger Susanne Källén.

Boxarna för som mest 21 suggor som producerade kultingar är ett minne blott. På bara några månader har paret lyckats åstadkomma en total omvandling.

–Vi har gjort allt för egen hand, förutom arbetet för elektrikern, rörmokaren och kakelsättaren, säger Kjell-Åke vars yrkeskunskaper som snickare kommit till pass för att regla upp väggar, isolera, mura in fönster och dörrar samt installera golvvärme och laminatgolv.

De två rännorna i det gamla betonggolvet har fyllts med grus som omsluter nydragna avloppsrör. Ovanpå vilar ett nygjutet.

ANNONS

– Ska man göra det, är det lika bra att göra det rejält så det håller länge. Vi har kunnat hålla ner kostnaden genom att vi gjort mycket själva.

Skillnaden är som natt och dag. Åt sjösidan mot Frillen ligger i rad fem dubbelrum, varav ett större för familj med barn. Ett rum är handikappanpassat och ett har utsikt mot sjön. Längs hussidan ska ett trädäck ansluta.

I mitten efter entrén har huset fått en samlingspunkt med ett stort rum och kök samt i förlängningen ett konferens- och teverum.

– Tanken är att folk ska kunna klara sig själva och använda köket i självhushåll.

Hela anläggningen är tiptopmodern och rationell.

–Vi kallar det ett lyxigt vandrarhem, säger Susanne Källén.

–När man talar om vandrarhem får man lätt en bild av halvslitna rum med dusch i korridoren. Det här kan inte kallas vandrarhem, alla rum har egen dusch och toa.

Det blir ett komplement till deras pensionat Sågknorren och de två uthyrningsstugorna. Och trots att det inte är invigt än har det redan varit uthyrt två gånger, senast i höstas för en Leaderkonferens med deltagare från fem olika länder.

ANNONS

–Det sprider sig som ringar på vattnet.

Den 20 januari väntar en officiell invigning dit landshövdingen är inbjuden. Den förra kom till Sågknorrens för 13 år sen.

Med svinstallet, som Kjell-Åke och Susanne byggde 1990, har paret många minnen förknippade.

–Det var här vi förlovade oss när det var hyfsat klart och den första suggan grisade, vi åt pepparkakor och skålade i champagne! Har vi klarat det, ska vi nog klara att gifta oss, tänkte vi.

ANNONS