"På sikt vill vi få fler behöriga lärare och en högre måluppfyllelse", säger Stigert Pettersson, barn- och ungdomschef i Hylte kommun.
"På sikt vill vi få fler behöriga lärare och en högre måluppfyllelse", säger Stigert Pettersson, barn- och ungdomschef i Hylte kommun.

Stora satsningar på gång i skolan

Det händer mycket inom skola och förskola i Hylte kommun. Flera nya tjänster har inrättats, kommunen satsar på fler förstelärare och på förskolorna ska pedagogerna få mer tid över till planering.

ANNONS
|

Barn- och ungdomskontoret har inlett flera stora satsningar som ska lyfta Hyltes förskolor och skolor.

– Dels är det större satsningar på specialpedagoger, sedan är det fortbildningssatsningar på avancerad nivå. Det blir också satsningar på förstelärare inom förskolan, säger Stigert Pettersson, barn- och ungdomschef.

Fortbildning i samarbete med högskolor och universitet är viktig, menar han. Målet är att alla förskollärare och lärare ska delta i en fortbildning på avancerad nivå, till exempel leda forskningscirklar i samarbete med Högskolan i Halmstad.

– Det är en fördjupning i läraruppdraget. Skollagen kräver skolutveckling på vetenskaplig grund och på sikt vill vi få fler behöriga lärare och en högre måluppfyllelse.

ANNONS

Stigert Pettersson vill locka nya medarbetare till Hyltes skolor.

– Vi vet också att vi har behöriga lärare som ganska enkelt skulle kunna bredda sin behörighet. De är till exempel behöriga i matematik och NO men inte i teknik.

Lärare ska ges tid att vara just lärare och antalet förstelärare ska bli fler inom både skola och förskola. Förskollärare kommer att få mer tid över till planering. Och barnskötare ska få möjlighet att läsa in en förskollärarutbildning.

– Hur kan vi använda lärarnas tid på bästa sätt så att de får mer tid för sitt pedagogiska uppdrag och undervisningen? Kan vi avlasta dem, exempelvis i det administrativa arbetet, genom att ta in hjälplärare, lärarassistenter eller värdegrundspedagoger? frågar sig Stigert.

Barn- och ungdomskontoret har redan anställt socialpedagoger, studiehandledare, fyra värdegrundspedagoger och flera integrationsvärdar. Framöver kan det bli aktuellt att öka antalet tjänster inom elevhälsan, såsom kuratorer, skolsköterskor, specialpedagoger och speciallärare.

Hylte kommun håller på att digitalisera förskolor och skolor.

– Kommunfullmäktige har beviljat sju miljoner för investeringar och därutöver tre tjänster som it-pedagoger. Varje skola och förskola har fått ta fram en arbetsplan. Tillgången till digitala läromedel ökar dramatiskt genom den här satsningen.

Stigert Pettersson berättar att det satsas på nya lokaler på flera orter. En ny skola för gymnasial- och vuxenutbildning är på gång och under det senaste året har kommunen satsat extra medel på att höja lönerna för förskollärare och lärare.

ANNONS

– Vi har ett viktigt uppdrag och en spännande utvecklingsresa framför oss.

ANNONS